11 april 2023

Wakker van Ingrid Oonincx

Een psychologische thriller over slapeloosheid met een grimmige sfeer op een bijzondere locatie, dat is ‘Wakker’ van Ingrid Oonincx. Ik was er heel nieuwsgierig naar!

In ‘Wakker’ liggen de drie hoofdpersonages vrijwel elke nacht uren wakker. Mediaproducer Liz, zangeres Robin en vader Jonathan worden gek van de slapeloosheid. Ze schrijven zich in voor een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Hier worden ze op een aparte manier op de proef gesteld. Maar dan valt er een dode…

Ver van de bewoonde wereld

De abdij ligt ver van de bewoonde wereld en om de abdij liggen weilanden en bossen waarbij de grens is afgebakend, ontsnappen is niet mogelijk en dat willen de drie hoofdpersonen nou juist wel. In deze thriller combineert Ingrid Oonincx diverse thrillerelementen. Er vallen slachtoffers, er loert gevaar en de personages weten niet wie ze kunnen vertrouwen. Ze ondergaan lugubere experimenten en ondertussen lijden ze nog steeds aan hun slapeloosheid. Doordat ze te weinig slaap hebben gehad ging ik twijfelen of de personages alles nog wel helder zagen. Daardoor blijft het boek spannend, ook omdat de auteur mij regelmatig op een verkeerd been wist te zetten.

De personages zijn erg verschillend, in zowel leeftijd als lifestyle. Liz is moeder van een puberjongen en werkt achter de schermen bij de televisie. Jonathan is net vader geworden van Mees, maar ligt nachten wakker en hierdoor is hij al een paar keer in een gevaarlijke situatie belandt. En Robin is zangeres in band, maar ook erg onzeker. Ze hebben van alles geprobeerd om goed te kunnen slapen, maar het lukt niet. De experimentele slaaptherapie lijkt voor hun én hun omgeving de beste oplossing.

Een constant gevoel van dreiging

‘Wakker’ is spannend en meeslepend. In behapbare hoofdstukken worden de perspectieven steeds afgewisseld tussen de drie hoofdpersonen. Je krijgt een goed beeld van deze mensen en hun problemen zijn herkenbaar. Het is ongelooflijk frustrerend om niet te kunnen slapen. Hoewel de sfeer meteen al ongemakkelijk en dreigend voelt komt de thriller pas echt op gang als er een dode valt in de voormalige abdij en de personages erachter komen dat ze opgesloten zitten op het landgoed.

Een interessant detail is dat deze abdij echt bestaat! In het verhaal hebben de monniken de abdij verlaten, maar in het echt wonen ze er nog wel en maken ze hier La Trappe. Ik vond het einde ook erg leuk om te lezen, dat was een verrassende twist! ‘Wakker’ is een boeiende en spannende thriller en daar lag ik nog lang wakker van…