6 november 2023

Amsterdam van Kiki van Dijk

‘Amsterdam’ is een spannende thriller van Kiki van Dijk gecombineerd met een historische verhaallijn. Het speelt zich af in onze hoofdstad!

Jolijn werkt als dierenarts in Artis. Na een drukke werkdag vindt ze haar partner dood in hun appartement dat ze aan het verbouwen zijn. Hij is doodgestoken. De moord lijkt opgelost te zijn, maar Jolijn voelt zich niet veilig. Iemand houdt haar in de gaten, ze ontvangt geheimzinnige briefjes en ze wordt een keer van de weg afgereden. Jolijn vraagt zich af wie ze nog in haar omgeving kan vertrouwen.

Het Amsterdamse leven

Ik ben dol op boeken die zich afspelen in Amsterdam! Niet alleen het alledaagse Amsterdam, maar ook historische verhalen uit onze hoofdstad kan ik waarderen. Kiki van Dijk blijkbaar ook. In deze thriller combineert ze het alledaagse leven met een tweede verhaallijn die zich afspeelt in onze oorlogstijd. Het grootste deel in dit boek gaat echter over Jolijn. Ze probeert haar leven terug op de rails te krijgen na de moord op haar partner Boaz. Ze houdt contact met zijn familie, maar ze krijgt opvallend vaak geen duidelijke antwoorden op haar vragen.

Via omwegen ontrafelt Jolijn een oorlogsverhaal dat dichterbij huis ligt dan ze had gedacht. Ondertussen voelt ze zichzelf steeds meer opgejaagd en onrustig. In de korte verhaallijn die zich afspeelt in het verleden volgen we een Joodse vader en zijn twee kinderen. Ook hij voelt zich opgejaagd en onrustig. In Amsterdam zijn de razzia’s in volle gang en overal loert verraadt.

Rustige opbouw

In het eerste deel leer je vooral Jolijn kennen en krijg je een leuk inkijkje wat betreft haar werk bij Artis. Je krijgt echt het gevoel dat je na sluitingstijd alleen met Jolijn in de dierentuin bent en dat geeft het verhaal een bijzondere sfeer. De hoofdstukken zijn erg lang, maar lezen wel vlot door. De tweede verhaallijn heeft kortere hoofdstukken, maar zijn tevens ook wat meer beladen qua sfeer en spanning. Je voelt dat hier iets niet klopt, maar ook dat er een lijntje moet zijn met de verhaallijn van Jolijn.

Vanaf de tweede helft dacht ik te weten hoe alles in elkaar zat, maar Kiki van Dijk wist mij goed op het verkeerde been te zetten. ‘Amsterdam’ speelt zich grotendeels af in de maand december, dat maakt het extra leuk om deze thriller in deze periode van het jaar te lezen. De straten en gebouwen zijn beeldend omschreven en het is een toegevoegde waarde om met Jolijn mee te wandelen via Google Maps. Hierdoor leefde dit boek echt voor mij en ik heb dankzij ‘Amsterdam’ een paar spannende leesavonden gehad!