8 november 2023

Miranda van Frituur Miranda van Erik Vlaminck

Wie is Miranda? Waarom staat de frituur zo prominent op de kaft en waarom is deze plek zo belangrijk in deze novelle? Dat vroeg ik me af en ik besloot dan ook dit korte verhaal te lezen.

Miranda is geboren en getogen op de kermis. Ze heeft witte stippen op haar armen vanwege het frituurvet. Miranda blikt terug op haar leven. Op het overlijden van haar man. Haar man had ooit een kindermolen. Dan is er nog Modest van de schietkraam, hij speelde een belangrijke rol in het leven van Miranda. Reden van haar terugblikken is een begrafenis.

Suikerspin

‘Miranda van Frituur Miranda’ is een soort spin-off van de Vlaamse roman ‘Suikerspin’. Die roman gaat over het Vlaamse kermisleven in het begin van de vorige eeuw. In deze novelle refereert Miranda naar bepaalde elementen uit ‘Suikerspin’, waaronder een paar keer naar een Siamese tweeling. Hierdoor werd ik nieuwsgierig naar deze roman. Erik Vlaminck is een Vlaamse schrijver. Hij heeft een zangerige schrijfstijl. Op een bepaalde manier schrijft hij ook afstandelijk, maar tegelijkertijd weet hij het -soms wrange- kermisleven dicht op de huid te omschrijven.

Miranda moet naar een begrafenis. Ze vraagt zich af wat ze het best kan doen, waar ze kan gaan zitten en wanneer moet ze de plechtigheid verlaten. Hoewel het een korte novelle is, deelt de auteur wel erg veel. Er wordt ingegaan op het overlijden van Arthur, de man van Miranda. Je merkt dat Miranda de balans van haar leven opmaakt. Ik ben nu echter nog meer geïnteresseerd in de geschiedenis van de andere personages. Dus ‘Suikerspin’ ga ik zeker een keer lezen!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: