5 maart 2024

Badje 3 van Rosanna ten Have

Het literaire debuut van Rosanna ten Have: Badje 3. Ik was na het lezen van de beschrijving al meteen enthousiast. Complex hoofdpersonage en een zwembad, dat trok mijn interesse wel!

Suzanne zakte ooit voor haar zwemdiploma. Haar lifecoach haalt dit op en stimuleert haar om weer op zwemles te gaan. Op deze manier kan Suzanne ook werken aan haar sociale isolement en verlegenheid. Privé runt Suzanne een webshop met speelgoed, dit doet ze vanuit huis. Suzanne gaat op zwemles en begint in badje 2 onder leiding van zwemjuf Fab.

LSD en laat OMA thuis

Op de zwemles ontmoet Suzanne andere vrouwen. In de gezamenlijke kleedkamer voelt ze ongemak. Uitkleden en zichzelf blootgeven bij vreemde mensen vindt ze erg moeilijk. Niet veel later ligt ze toch in het water. Suzanne probeert gesprekjes aan te knopen en houdt LSD in haar achterhoofd: luisteren, samenvatten en doorvragen. En oordelen, mening en aannames probeert ze thuis te laten. Thuis voelt Suzanne zich het fijnst, tussen het speelgoed en de bestellingen van haar kinderconceptstore.

Suzanne motiveert zichzelf om steeds terug te gaan naar zwemles, voorzichtig legt ze contacten. Maar het contact gaat ook samen met onzekerheid. Verlatingsangst, claimen en jaloezie dringen zich al snel op. Maar Suzanne weet beter, met de tips van haar lifecoach probeert ze haar gevoelens te ontcijferen. Op naar het zwemdiploma, maar eerst van badje 2 naar badje 3. En zo werkt Suzanne stapje voor stapje naar een nieuw leven met normaal sociaal contact.

Venijnig, maar ontroerend

De hoofdpersoon zit nogal complex in elkaar. Ze kampt met schaamte voor haar eigen lichaam, maar moet zichzelf toch laten zien in badpak. Ook smetvrees is aanwezig, maar ze is vooral huiverig voor contact met andere mensen. Bij elk nieuw stapje dat Suzanne zet voelde ik vreugde voor haar. Maar ik zag ook het venijn dat om het hoekje gluurt als Suzanne net wat stappen teveel zet. Dan wordt het verhaal toch wel even spannend.

Hoewel Suzanne heel anders in elkaar zit dan ik, vond ik het verhaal en haar gevoelens af en toe wel herkenbaar. Het teveel nadenken over een reactie, onzeker voelen in een winkel en de verlegenheid in een kleedkamer zijn herkenbare situaties.

Echt in het zwembad

Rosanna ten Have schetst een mini maatschappij in het zwembad. Een diverse groep (oudere) vrouwen zwemt samen met Suzanne. Ze hebben allemaal zo hun eigen reden om op zwemles te zitten. De soms gespannen sfeer in de kleedkamer wordt treffend omschreven en je ruikt bijna de geur van het zwembad tijdens het lezen. Het duiken in het water speelt een sleutelrol in het verhaal. Suzanne durft niet te duiken, maar ze heeft gewoon letterlijk en figuurlijk af en toe een duwtje nodig.

‘Badje 3’ is een mooi debuut. Met ruimte voor spanning, ontroering, venijn en humor. Heerlijk om te lezen!