10 maart 2024

Mailen met Jerrad Hoff

Jerrad Hoff schrijft in eigen beheer. Hij doet het niet slecht! Zo schreef hij het prachtige boek ‘Sant’Anna’. Hoe vindt hij lezers en hoe lastig kan uitgeven in eigen beheer zijn?

Van Jerrad Hoff las ik al twee boeken. Ik was toen erg onder de indruk van de stijl en afwerking. Ik vroeg me af hoe hij terugkijkt op het aangrijpende verhaal van ‘Sant’Anna’ en uiteraard was ik ook nieuwsgierig naar waar hij nu mee bezig is. Verder viel me op dat Jerrad Hoff zijn boeken nooit in Nederland afspelen… Waarom is dat zo?

Hoe gaat het met je en waar ben je momenteel mee bezig?

Het schrijven gaat lekker, en dan gaat het goed met mij. Dank je!
Momenteel ben ik bezig met een roman. De eerste versie schiet lekker op en tot nu toe ben ik erg tevreden. Niet alleen omdat het verhaal weer compleet anders is dan voorgaande, maar ook omdat ik in dit verhaal iets doe wat ik in mijn tien vorige boeken nog niet eerder heb gedaan…

‘Sant’Anna’ is een indrukwekkende roman, hoe kijk je hierop terug?

Dank je! In mijn boeken beleef ik altijd zelf wat de (hoofd)personages meemaken. Ik zie alles door hun ogen en voel wat zij voelen. In ‘Sant’Anna’ lig ik dus samen met mijn broertje in de trapkast en ben ik degene die tussen de struiken vandaan ziet welke vreselijke dingen Duitse soldaten met mijn familie doen. Dat gaat mij soms niet in de koude kleren zitten. Ondanks dat heb ik ‘Sant’Anna’ met bijzonder veel plezier geschreven. Het verhaal en de personages zullen altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben.

Hoeveel werk heb je gehad aan deze roman?

De eerste versie van ‘Sant’Anna’ heb ik in zeven weken geschreven. Daarna volgden ongeveer vier weken van corrigeren en ‘polijsten’, waarbij het verhaal van plusminus 495 pagina’s naar 502 pagina’s ging. In die vier weken heb ik ook de flaptekst geschreven, de cover ontworpen, het binnenwerk van de paperback en het ebook gemaakt, en op mijn website een pagina voor het boek toegevoegd.

Is het lastig om op te vallen in de boekenwereld als je schrijft in eigen beheer?

Dat is op zijn zachtst gezegd erg lastig. Ik denk dat veel lezers ervan uit gaan dat boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven kwaliteit missen, anders zouden ze wel zijn uitgegeven door een ‘echte’ uitgeverij. Alsof uitgeverijen alleen maar goede boeken uitgeven. Ik denk dat er genoeg recensies te vinden zijn die het tegendeel bewijzen. Bovendien kan het ook een bewuste keuze zijn van een auteur om niet met uitgeverijen in zee te gaan.

Door Instagram heb ik gelukkig flink wat lezers weten te bereiken. Ondanks de vele goede recensies bemerk ik echter ook regelmatig verbazing over de goede kwaliteit van mijn boeken. Helaas voelt het al enige tijd alsof ik door het (onbegrijpelijke) algoritme van Instagram in een bubbel ben terechtgekomen en nog maar mondjesmaat nieuwe lezers bereik.

Jouw boeken spelen zich niet in Nederland af, kies je bewust voor andere landen?

Dat is inderdaad een bewuste keuze. Oftewel door het klimaat, landschap of door bijvoorbeeld een regime dat ik nodig heb voor mijn verhalen, is Nederland niet geschikt als decor in mijn boeken. Bovendien is het leuker, maar ook een uitdaging om te schrijven over een land/gebied dat ik niet ken. Vervolgens in recensies lezen dat lezers zich bijvoorbeeld helemaal in Florida of aan het Comomeer waanden, geeft dan nog meer voldoening.

Wat is jouw droom als auteur?

Nog veel mooie verhalen schrijven én zo veel mogelijk lezers daarmee vermaken.

Van Jerrad Hoff verscheen:

Op zijn website is meer informatie te vinden over zijn boeken. Hier op mijn blog besprak ik al eerder: Sant’Anna en Waar de wolken eindigen. Hartelijk dank Jerrad voor je tijd en de leuke antwoorden!

boeken van Jerrad Hoff