5 juni 2015

Beklemd van Corinne Vlaminckx

Na ‘Moordfamilie’ mocht ik ook Corinne’s tweede thriller lezen: ‘Beklemd’. Ik begon blanco, ik had al uiteenlopende meningen gehoord over ‘Beklemd’, maar daar liet ik me niet door afleiden. Ik deze thriller in ieder geval leuk om te lezen!

De nog jonge Linda moet op Maarten passen, maar Maarten valt en Linda raakt in paniek en denkt dat Maarten dood is. Maarten verdwijnt spoorloos en Linda zwijgt. Joke heeft net haar zoontje verloren, maar kan zijn dood nog niet accepteren. Zij is toevallig ook in het bos als Linda en Maarten daar ook zijn.

De 41-jarige Linda heeft nooit het hele voorval uit haar hoofd kunnen krijgen. Het krijgt steeds meer grip op haar en het lijkt haar te achtervolgen als een roedel hongerige wolven. Haar partner Tom weet niet wat er vroeger gebeurd is, Linda zwijgt nog steeds. Op zijn aanraden gaat ze uiteindelijk naar een psychiater. Linda doorbreekt haar zwijgen en deelt het verhaal over Maarten. Niet veel later is Linda vermist. Na gissen waar ze zou kunnen zijn, is het even later duidelijk dat ze ontvoerd is. Waarom?

Naast het verhaal van Linda volgen we ook het verhaal van Jasper. Hij woont in Spanje, maar is tijdelijk in Nederland met zijn zoontje Tobias. Zijn moeder komt achterdochtig ook naar Nederland. Ze vind het een beetje eng als Jasper door Den Bosch dwaalt. Waar is ze bang voor?

‘Beklemd’ is een druk bevolkt boek. Veel verhaallijnen, veel personages, met allemaal hun eigen zorgen en problemen. Corinne Vlaminckx schrijft korte hoofdstukken en laat ze vaak eindigen met een cliffhanger, om daarna verder te gaan met een andere verhaallijn. Op die manier houdt ze de spanning er in.

Linda lijkt heel erg goed te weten wat er gebeurd is vroeger, maar naarmate het boek vorderde kreeg ik ook duidelijk de indruk dat Linda niet altijd een helder beeld van de werkelijkheid heeft. Sommige dingen zijn wat ongeloofwaardig in dit boek, maar ik bedacht me ook dat Linda en Joke op dat moment ook niet echt helder waren. Ze hadden het niet helemaal op een rijtje zeg maar. Dan komt ook meteen de vraag: wat is er waar van hun verhaal? Is het zo gebeurd, of hebben ze in hun hoofd het verhaal zelf ingekleurd? Wensdenken en waanbeelden schoten door mijn hoofd. Iets waar beide personages vrij goed in waren.

Een leuk punt vind ik dat de auteur Den Bosch kiest als hoofdlocatie, veel plekjes waren voor mij makkelijk te herkennen en kon ik zo voor me zien. Corinne schrijft gedetailleerd, vertelt veel. Op sommige punten dacht ik: less is more. Al bij al is ‘Beklemd’ een toffe thriller. Leest fijn en is spannend.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: