19 september 2021

Ben je ongesteld ofzo? van Honorata van den Akker & Lieke Smets

Ben je ongesteld ofzo cover

Ik praat heel makkelijk over menstruatie. Andere mensen vaak niet is mijn ervaring. De menstruatiemeisjes Honorata en Lieke vonden dat ook, dus werd het tijd voor een boek over dit onderwerp!

Op zeer toegankelijke en directe wijze schrijven de auteurs over menstruatie, wat erbij hoort, wat je kunt voelen, wat je kunt gebruiken en vooral wat je kunt zeggen en doen om menstruatie bespreekbaar te maken en te kappen met alle taboes eromheen. Aan dit boek werkten ook andere mensen mee, zoals Vera Camilla, Teske de Schepper en Marieke Eyskoot.

Sssst, daar praat je niet over!

Ik ben verrassend open over dit onderwerp, altijd al geweest en dat was niet altijd gewenst… Ik werd op mijn vijftiende voor het eerst ongesteld en ik was dolgelukkig! Voor mij voelde het als een mijlpaal in mijn leven, het stelde me gerust, ik voelde me ineens volwassen en ik voelde er beslist geen schaamte bij.

Er werd mij echter al meteen gezegd dat ik dit voor mezelf moest houden. Dat ik in een geheim vakje in mijn rugzak mijn maandverband kon verstoppen en dat ik maar moest zeggen dat ik “niet lekker was” als men vragen stelde. Ik leerde al snel dat dit tegen heel veel jonge mensen wordt gezegd die voor het eerst ongesteld zijn. ‘Sssst, daar praat je niet over!’. Zelfs mijn beste vriendin werd vuurrood als ik erover begon. Ze snauwde me ooit een keer toe dat ik nooit meer dat woord mocht gebruiken en dat ik een soort draaiende beweging moest maken met mijn handen als het over dat onderwerp ging. Mond houden dus. Maar waar slaat dat eigenlijk op?

Zwijgen is niet altijd goed

Gewoon praten over ongesteld zijn, dat kon niet. Tijdens biologie was het een afstandelijk onderwerp waar de jongens in mijn klas smakelijk om lachten. Zij dachten echt dat je een blauwe olieachtige vloeistof verloor, zoals uit de reclame. Thuis mocht ik het doen met een foldertje van Libresse. Honorata van den Akker & Lieke Smets hadden zelf heel graag een boek gehad zoals ‘Ben je ongesteld ofzo?’. Daarom begonnen ze er zelf mee. Ze noemen zichzelf “de menstruatiemeisjes’ en ze zijn heel actief op social media om alle taboes te doorbreken.

Dit boek is heel begrijpelijk en duidelijk geschreven en erg geschikt voor jongeren. De schrijfstijl is to the point, bevat Engelse uitdrukkingen en speelt in op de beleving van jonge mensen. Alles wordt uitgelegd en Honorata van den Akker & Lieke Smets gaat verder waar de biologieles stopt. Want er moeilijk over doen en erover zwijgen is niet goed. Vooral als je iets voelt wat niet goed voelt, dan is het juist prettig dat je daar open over kunt praten met elkaar.

Heel duidelijk allemaal

Ze leggen echt alles uit. Van wat er in je lichaam gaande is, waarom je jezelf slecht kunt voelen, wat je daar aan kunt doen en vooral wat je beter niet kunt doen. Ze leggen uit wat je kunt verwachten als je naar de huisarts gaat, welke anticonceptiemiddelen bestaan en hoe je ze gebruikt. Kortom, alles wat te maken heeft met menstruatie komt aan bod. Ook producten zoals maandverband, tampons en menstruatiecups komen voorbij, inclusief praktische uitleg.

Ook vertellen ze wat je kunt doen rondom het thema #periodshaming. Er zitten veel printables in het boek. Ook wordt geschreven dat niet alles meteen een reden is om in paniek te raken. Kortom, een boek wat er eigenlijk al veel langer had moet zijn!

Honorata van den Akker & Lieke Smets zijn op Instagram te volgen onder de naam “Menstruatiemeisjes

2 reacties

 • 19 september, 2021 om 20:20
  Corrie Jacobs zegt:

  Wat heerlijk dat er zo’n boek bestaat. Ik ben nu 68 jaar en in mijn tijd sprak je daar niet over. Ik was een meisje met vier broers en dit gesprek was als een vloek. Je had het met vriendinnen onder elkaar er wel over maar dat was het. Ik was 12 toen ik ongesteld werd en mijn moeder zei: “ Nu moet je uitkijken met jongens”. Daar werd ik het bos mee ingestuurd. Ik werkte toen ik ongeveer 20 jaar was op een middelbare school met als hoofd een zuster. Als je als meisje ongesteld was geworden moest je naar de juffrouw van de huishoudelijke dienst en die gaf je dan maandverband achter haar rug om en dan moest je snel naar de wc lopen. Verschrikkelijk, wat een tijd.


  Corrie Jacobs
  Beantwoorden

 • 20 september, 2021 om 07:12
  Lalagè zegt:

  Honorata en Lieke zijn geweldig! Ik hoop dat ze heel veel meisjes gaan bereiken via podcast, sociale media en nu dit boek.


  Lalagè
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: