15 september 2021

Naar het land van het lopend licht: maanlicht van Marjet Maks

‘Maanlicht’ is het vierde deel in de serie ‘Naar het land van het lopend licht’. In dit deel vertrekt Alma met de urn met haar vaders as en zijn dagboeken naar Spanje.

In Andalusië woont Joaquín, haar 25 jaar oudere halfbroer. Ze hoopt hem beter te leren kennen en iets van haar vader in hem terug te vinden. Maar Joaquín is is een botte zatlap, onlosmakelijk verbonden met een oude gitaar. Hij is geen prettig gezelschap. Maar door een ongeluk leren ze elkaar later toch beter kennen en komt er ruimte voor een gesprek.

Op zoek naar antwoorden in Andalusië

Dit vierde deel speelt zich af in Spanje. Alma is opzoek naar antwoorden, maar dat valt niet mee. In deze novelle neemt Marjet Maks haar lezers mee Andalusië in en horen we de bekende bijeneters. Alma zoekt naar antwoorden, maar Joaquín is vooral geïnteresseerd in een borrel.

Met weinig woorden weet Marjet Maks het verhaal rondom Frans Maris en zijn kinderen te vertellen. In elk deel wordt er een stukje blootgelegd van zijn leven en geheimen en dit situeert zich dan in een prachtige omgeving die beeldend wordt omschreven.

Achter elkaar lezen

Ik raad om deze serie achter elkaar te lezen en niet los van elkaar. Het is namelijk belangrijk dat je weet wie Frans Maris was, wat hij deed en meegemaakt heeft en wij zijn grote liefdes waren. Net als de voorgaande delen, is dit verhaal ook weer een novelle.

Ik vind deze serie meeslepend, maar ook kort en bondig. Marjet Maks heeft oog voor details, maar dit overheerst niet het verhaal zelf, zoals bij Lucinda Riley. Ik las dit verhaal graag, maar de drie voorgaande delen vond ik net wat mooier en meeslepender. Ik kijk uit naar deel 5, het laatste deel. De bedoeling is dat deze serie uiteindelijk gebundeld wordt in een fysiek boek na het verschijnen van het laatste deel.