11 september 2021

Slaap maar zacht van Linda Jansma

Vroeger las ik veel boeken van Linda Jansma, maar ik haakte jaren geleden af bij de serie ‘Cirkel van het kwaad’. Maar toevallig stuitte ik vorige week op haar nieuwste thriller ‘Slaap maar zacht’ in Kobo Plus en ik werd toch nieuwsgierig.

Op de IC ligt een man in coma waarvan niemand weet wie hij is. Verpleegkundige Maud vind hem erg fascinerend en is vaak bij hem te vinden. Rechercheur Richard is belast met deze zaak en doet een oproep via Opsporing Verzocht in de hoop de identiteit van deze man te achterhalen.

Meerdere verhaallijnen

Op de IC komt Caristiena de nachtploeg versterken. Zij is een mysterieuze vrouw, zij heeft duidelijk een missie. Maud werkt ook in de nachtploeg, we lezen ook over haar leven thuis en haar kinderen Finn en Tara. Samen wonen ze in een groot flatgebouw. Dan is er nog rechercheur Richard en zijn collega Eefje. Zij proberen te achterhalen wie de anonieme man is op de IC, ze hebben nergens een aanknopingspunt. Gelukkig reageert een vrouw op de oproep in Opsporing Verzocht, maar voordat zij iets kan vertellen overlijdt ze.

Het verhaal draait grotendeels om de nachtdiensten op de IC. Er gebeuren vreemde dingen en Maud kan dit niet verklaren en daardoor gaat ze soms twijfelen aan zichzelf. Dit geeft een extra laagje spanning aan het verhaal. Ook voel je duidelijk dat Caristiena twee gezichten heeft. Finn, de zoon van Maud, heeft het ook niet makkelijk. Hij voelt zich erg schuldig over een aanrijding, maar het wordt pas echt ongemakkelijk voor hem als hij ontdekt dat iemand de aanrijding gezien heeft en dit tegen hem gebruikt.

Een razendsnelle tweede helft

De eerst helft kwam een beetje langzaam op gang, al is het verhaal al wel meteen boeiend. Zodra je iedereen hebt leren kennen komt het verhaal in een stroomversnelling. Met korte hoofdstukken vlieg je door deze thriller heen en uiteindelijk loopt het verhaal net wat anders dan je had verwacht. Er zitten nogal wat verrassingen verstopt in de tweede helft.

Ik had tijdens het lezen het gevoel dat ik weer een ouderwetse Linda Jansma thriller las. De ontknoping zat vol actie en het blijkt maar weer dat niets is wat het lijkt.