12 augustus 2015

Bevrijd van Gwendeline Bron

‘Bevrijd’ is het debuut van Gwendeline Bron. ‘Bevrijd’ is een expliciet erotisch boek. Dat is iets waar je voor open moeten staan. Je weet immers dat je een lading erotische passages gaat krijgen.

Het gaat over Danitcia en Ryan. Ze komen elkaar tegen in de disco. Danitcia is net single en wil eigenlijk niets meer van mannen weten. Ryan is echter gelijk verkocht en wil maar een ding: seks met Danitchia. Danitchia wil eerst de boot nog afhouden, maar eigenlijk wil ze al te graag. Een zeer intense en heftige seksuele affaire is dan ook het gevolg.

Nu kun je volgens mij dit boek op twee manieren lezen. De eerste manier is beginnen met dit boek en je mee laten voeren met het verhaal. Meeleven met personages, op de inhoud letten etc. Maar als je met die instelling gaat lezen, dan ben ik bang dat het boek aardig tegenvalt.

De tweede manier kan een stuk positiever uitpakken: het boek lezen als een lange erotische fantasie. Want in een fantasie kan alles, is niets te gek, hoeven personages zich ook niet echt te ontwikkelen, mag het oppervlakkig blijven etc. Op die manier kan je aardig genieten van ‘Bevrijd’. Bijvoorbeeld elkaar voorlezen als je in bed ligt. Of gewoon zelf, als je een bepaalde behoefte hebt aan een boek uit dit genre.

Waar ik bij erotische boeken vooral op let is de dosering van de erotische passages. Als je hele zoete koekjes wilt, dan doe er een extra schepje suiker bij en ook niet het hele pak. Dit geldt ook voor ‘Bevrijd’. De schrijfster heeft er echter een heel pak suiker bij gedaan voor mijn gevoel. De eerste helft is zo’n lange aaneensluitende vorm van erotische passages dat het al gauw als een herhaling gaat werken.

Persoonlijk vind ik die herhalende factor dan ook het meest storend tijdens het lezen. Er zit nauwelijks vooruitgang in het verhaal hierdoor. Ryan blijft eendimensionaal en Danitchia ook. Beide personages lijken niets anders te doen dan seks bedrijven met elkaar, waardoor ‘Bevrijd’ eentonig lijkt te worden. Monter las ik ook steeds verder, stiekem was ik toch wel nieuwsgierig of er meer diepte zou komen, meer sprankeling.

Na die eerste helft komt er inderdaad ietwat meer sturing in het verhaal en lijkt het ergens naartoe te werken. Danitchia komt in een moeilijke situatie terecht en er komt zelfs nog een vleugje spanning bij kijken. Ik had zo graag gezien als dit wat meer verdeeld door het boek had gezeten, dat had de eerste helft veel meer vaart gegeven.

Ik had veel meer van dit boek kunnen genieten als er juist in die eerste helft wat meer inhoudelijk was ingegaan op het leven van Ryan en op het leven van Danitchia. Op die manier had ik zeker meer binding met de personages gekregen dan nu het geval is. Verder viel het mij op dat er nauwelijks tot geen rustige en inhoudelijke passages tussen de erotische passages zitten. Bijvoorbeeld inhoudelijke dialogen zonder dat elk gesprek weer naar seks leidt. Dat zou het verhaal evenwichtiger hebben gemaakt en juist dat evenwicht maakt -naar mijn mening- een erotisch boek veel krachtiger en geloofwaardiger.

Maar… wat ik al zei… je kan het boek ook anders lezen. Als een fantasie. Een lange uitgesponnen fantasie. Op die manier zou je er best wat lol aan kunnen beleven.

2 reacties

 • 15 augustus, 2015 om 10:22
  Gwendeline

  Ben helemaal blij met de opbouwende kritiek die je leverd. Kan ik er veel mee en dat is wat ik nodig had. Ik weet dat ik nog veel te leren heb en hier heb ik dan ook genoeg aan!!!

  Nogmaals bedankt toppie!!! • 21 september, 2017 om 14:03
  Regilio

  nu wachten op deel 2!!!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: