30 januari 2024

Bij hoog en laag van Jacodine van de Velde

Deze knusse en intense feelgoodroman van Jacodine van de Velde speelt zich af in de wintermaanden in Westkapelle in Zeeland. Het verhaal bevat heftige thema’s.

Mare gaat naar het huisje van haar overleden grootouders in Zeeland. Ze heeft een moeilijke periode achter de rug en wil graag alleen zijn. Mare komt terecht in de strandtent waar Boris werkt en er bloeit een vriendschap op. Door een ontmoeting met een oude vriend van haar grootvader leert Mare veel over de geschiedenis van haar familie.

Personages met de nodige bagage

In deze feelgoodroman speelt de dood een rol. Dat is een heftig thema, maar het wordt gedoseerd gebracht. Het kan wel even slikken zijn als je in dezelfde situatie hebt gezeten en dan met name de verhaallijn en achtergrond van Boris. Hij is een lieve man, maar hij draagt veel bagage met zich mee. In Zeeland komt Mare echt tot zichzelf. Als ze niet in Zeeland is, dan werkt ze als kleuterjuf op een basisschool. Mare onderzoekt daarnaast ook de geschiedenis van haar grootouders. Iets dat terugleidt naar de oorlog.

Er is veel ruimte voor karakterontwikkeling in dit verhaal en de auteur geeft ruim de aandacht aan de emotionele bagage van Mare en Boris. Dit wordt afgewisseld met luchtige momenten en beeldende situaties uit Westkapelle. Zo mag de lezer met Mare mee de vuurtoren in, bezoeken we een lief winkeltje en zijn we in de winter midden op het (koude) strand tussen de paalhoofden.

De Zeeuwse kust

Ik ben vrij bekend in Zeeland, dus ik vind het extra leuk als een boek zich daar afspeelt. Het geeft veel herkenning. Het Zeeuwse dialect dat af en toe voorbijkomt is prima te volgen. Mare en Boris zijn sympathieke personages en al snel leef je met ze mee. Af en toe helpt Mare ook mee in de strandtent bij Sjors en Boris. Iedereen gaat gemoedelijk met elkaar om. Al kan de zus van Mare soms bot uit de hoek komen. Maar wel met goede bedoelingen en haar zus heeft ergens ook wel gelijk.

‘Bij hoog en laag’ is een gemoedelijke en knusse roman. Ik vond het een meeslepend en emotioneel verhaal met een mooi afgewerkt einde. Het was mijn eerste kennismaking met het werk van Jacodine van de Velde.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: