2 februari 2024

True spirit

Een van mijn voornemens voor 2024 is meer films kijken. Soms doe ik maanden niks met mijn abonnement op Netflix, tijd om daar verandering in te brengen!

‘True spirit’ deed mij denken aan het verhaal van Laura Dekker, het zeilmeisje. Het verhaal heeft wat overeenkomsten, maar de hoofdpersoon is Jessica Watson en zij droomde ervan om non-stop een solo zeilreis te maken in het zuidelijke deel van de oceanen. Hierdoor kreeg ze wel te maken met zware stormen.

De reis van Jessica Watson

In de film wordt er teruggeblikt op de jonge jaren van Jessica Watson, ze droomt van een zeilreis rond de wereld. Haar ouders steunen haar in dit plan, al hadden ze ook de nodige zorgen uiteraard. Jessica is dyslectisch en goed en correct communiceren ging niet altijd vlekkeloos, hierdoor kwamen de coƶrdinaten die zij bijvoorbeeld doorgaf niet overeen met de werkelijkheid. Media en overheidsinstanties waren ook sceptisch en er waren -net als bij ons Nederland rondom de reis van Laura Dekker- ook flinke tegenstanders.

Uiteindelijk vertrekt Jessica met haar zeilboot Pink vanuit Australiƫ. Ze heeft een strenge coach die haar op de voet volgt. In werkelijkheid waren dat meerdere mensen, in de film is dit samengebracht tot een coach. De verhaallijn wisselt tussen heden en verleden en naast Jessica op de boot volg je ook de familie die thuis alles volgt met het mediacircus in de tuin.

Een vrij zoete film

Wat me opviel was dat alles in deze film koek en ei is. Nou ja, er zijn wat tegenstanders en de coach is een brompot, maar buiten dat gaat iedereen heel zoet en zachtzinnig met elkaar om. De familie van Jessica Watson is heel lief en positief. De zussen en broer hebben blijkbaar nooit een woordenwisseling. Dat deed me een beetje denken aan een Hallmark film, waar ook altijd alles koek en ei is. Te braaf zeg maar.

De film kijkt wel lekker weg en ik vond het einde spannend worden, vanwege die heftige Antarctische storm met metershoge golven. Ook zie je op het eind beelden van de werkelijke aankomst van Jessica Watson. Dat was leuk om terug te zien. Ik denk dat je zo’n avontuur de rest van je leven bij je draagt en dat je op zo’n reis echt jezelf tegenkomt en er zoveel krachtiger en wijzer uitkomt als je het goed aanpakt. Jessica Watson en Laura Dekker hebben dat toch maar mooi gedaan. Het was hun droom en ze gingen ervoor.

‘True spirit’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jessica Watson.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: