27 maart 2022

Bij kennis van Iris Visser

bij kennis cover

Iris Visser debuteerde met ‘Bij kennis’, een feelgood-roman die lekker doorleest, maar waar ik ook wat kritische puntjes bij heb.

Julia Vermeer ligt in het ziekenhuis en komt bij van een operatie aan haar been. Onder invloed van pijnmedicatie verklaart ze haar behandelend arts Thomas de liefde. Dat is al gênant, maar om het nog erger te maken neemt haar broertje alles op en gaat hiermee viral op internet. Julia blijkt deze arts van vroeger te kennen, alleen had ze een weerzien met hem toch iets anders voorgesteld…

Liefde en flashbacks

Nadat de halve wereld heeft meegekeken met het beschamende moment probeert Julia haar leven weer op te pakken. Ze gaat weer aan het werk op de redactie en ook daar hebben ze het filmpje gezien. Haar collega Sara heeft toevallig een oogje op dokter Thomas en als ze over hem praat kijkt ze Julia vals en uitdagend aan. Julia denkt steeds vaker terug aan vroeger. Toen ze als kind met haar ouders op vakantie ging en omging met de jonge Thomas en gevoelens voor hem kreeg. Maar steeds ging het mis tussen hen vanwege een misverstand. Op deze vakanties wordt uitgebreid teruggekeken met flashbacks.

Thomas en Julia blijven elkaar na het voorval steeds tegenkomen, maar ze blijven ook om elkaar heen draaien en elkaar verkeerd begrijpen. Dit wordt een terugkerend thema in dit boek en op een gegeven moment werd ik hier geïrriteerd van, omdat voor mijn gevoel het verhaal hierdoor zich ook niet ontwikkelde.

Leest lekker door, maar de personages staan stil

Iris Visser verzint gekke situaties en weet de vaart erin te houden. De personages blijven echter hangen in hun karakter. Ze ontwikkelen zich niet. Het irritante broertje, de valse collega, de altijd geïrriteerde moeder, de dronken en idiote vriend van Thomas en een hoofdpersonage dat steeds (letterlijk) wegloopt voor confrontaties. Stiekem hoopte ik dat collega Sara ook aardige trekken had, dat Julia’s moeder ook wel een eens goede bui had en dat het irritante broertje ook gewoon menselijk kon zijn. Dat had het verhaal wat sterker en geloofwaardiger gemaakt.

Hoewel dit verhaal zicht afspeelt in december, is het ook prima te lezen in het voorjaarszonnetje. Voor een debuut vind ik ‘Bij kennis’ lekker weglezen. Toch ben ik meer fan van haar “Liefs uit…” serie!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: