23 maart 2022

Zwart land van Noortje Brink

Het was weer tijd voor het nieuwste boek van Noortje Brink. Elk half jaar verschijnt er een nieuwe korte thriller van haar met vakantie-thema.

In dit verhaal blijven we in Nederland, we reizen mee met Julie naar een afgelegen boerderij in Brabant. Julie heeft geen zin om thuis te blijven als de Zweedse vriend van haar huisgenootje langskomt, dus gaat ze logeren bij Carmen die op de boerderij van haar oom en tante past. Carmen schrijft aan een toneelstuk en ondertussen kan Julie lekker tot rust komen…

Matig verhaal helaas

In de cursieve teksten wordt al snel duidelijk dat er iemand aanwezig is in het verhaal die bezig is met foute zaken. Maar bovenal draait het om Julie, zij is een personage dat voornamelijk bezig is met wat andere mensen van haar vinden. Ze is obsessief bezig met social media en zoekt ook net zo obsessief naar een relatie. Ze wil lief gevonden worden en ze zoekt erkenning. Dat zijn mooie dingen om uit te werken in een boek, maar in dit verhaal blijft het oppervlakkig en daardoor wordt Julie een kartonnen poppetje in plaats van een echt personage dat gaat leven voor de lezer.

Ik vind het concept van deze (vakantie)thriller sowieso wat magertjes. Ik heb dit -voor mijn gevoel- al meerdere malen gelezen en Noortje Brink weet het ook niet echt vernieuwend of spannend te brengen. Het duurde ook zeker tot de tweede helft voordat er iets van spanning is en die blijft matig helaas.

Lekker dicht bij huis

In deze thriller blijven we dicht bij huis, we blijven in Nederland en we bezoeken in deze vakantiethriller een braderie in een lieflijk dorpje. Dat doet Noortje Brink wel goed, ze weet goed de omgeving te beschrijven en heeft oog voor details wat dat betreft. Maar de schrijfstijl is bij vlagen weer heel eentonig. Hoe vaak kun je het woord “instinctief” gebruiken in een verhaal? Wat mij betreft mag de auteur wat meer variëren met zinnen, gedachtes en dialogen. Dit viel me ook al op in één van haar vorige boeken.

‘Zwart land’ leest snel, maar het is een van de minste boeken die ik tot nu toe las van Noortje Brink. Volgende keer beter!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: