Bloedsuiker van Simone de León

bloedsuiker coverAls ik Bloedsuiker zou vergelijken, dan zou ik het vergelijken met warme appeltaart. Bloedsuiker is een chicklit met een klein venijnig randje.

In ‘Bloedsuiker’ draait het om de jonge arts Sam, ze is net officieel arts geworden en haar collega’s beginnen enthousiast sollicitaties te schrijven naar ziekenhuizen. Sam niet. Ze wil er graag even tussenuit en boekt een goedkope ticket naar Valencia. Sam belooft later als ze terugkomt te solliciteren naar een baan als kinderarts, maar ze verlangt vooral naar rust en afleiding.

In Valencia ontmoet ze op de toren van een kerk Carmen en later ook haar broer Nacho. Ondertussen slaapt Sam in een krakkemikkig kamertje en kan ze niet eens een ticket terug betalen. Via Carmen en Nacho krijgt ze onderdak bij Mama Martínez, een temperamentvolle Spaanse vrouw. Sam leert Spaans van haar en Sam bakt als dank taarten. Een groot talent van Sam en ze krijgt het advies om die taarten te verkopen zodat ze de ticket terug naar huis kan betalen. Maar Mama Martínez heeft toevallig een ruimte vrij, waar ze een koffiebar in mag beginnen om daar haar zelfgebakken taarten te verkopen.

Het wordt een groot succes en teruggaan naar Nederland lijkt geen optie meer. Toch neemt het thuisfront daar geen genoegen mee. Familie en collega’s nemen regelmatig contact met haar op om te vragen waarom ze in vredesnaam koffiedame is geworden en niets meer lijkt te doen met haar studie geneeskunde. Maar Sam heeft haar eigen redenen om weg te blijven uit Nederland. Ze draagt een geheim bij zich.

‘Bloedsuiker’ is een chicklit, met een medisch laagje. Sam blikt af en toe terug op haar studie en beschrijft haar wisselende diensten in het ziekenhuis als co-assistente. Je krijgt hierdoor een leuk kijkje in de wereld van kindergeneeskunde. De stijl van Simone de León leest lekker weg. Het leven in Spanje is kleurrijk en sfeervol in beeld gebracht. Je proeft en ruikt de taarten bijna! Elk hoofdstuk begint met de naam van iets lekkers. Het deed me soms denken aan de roman ‘Chocolat’, een verhaal waarbij een vrouw een chocolatier begint in een dorpje in Frankrijk. ‘Bloedsuiker’ draait ook om lekker eten, specifiek rondom gebak.

Ik vond het leuk om te lezen in ‘Bloedsuiker’, gaandeweg begon ik ook steeds meer te begrijpen waarom Sam niet meer terug wou naar Nederland. Dat geheim komt pas aan het einde aan het licht, maar het zorgde er juist voor dat ik door wou lezen. Ook begon ik te begrijpen waarom Sam zich soms lijkt te ergeren aan haar collega’s uit het ziekenhuis.

Tijdens een gesprek over haar werk als koffiedame wordt ietwat minachtend gereageerd door haar ex-collega’s en ze praten al gauw weer over hun eigen werk in het ziekenhuis. Alsof dat meer waarde heeft. Daar moest ik even over nadenken. Ik vroeg me af wie op dat moment het gelukkigst was: de ex-collega’s die eindelijk arts zijn geworden met slopende nachtdiensten en nooit vrije tijd. Of Sam… die haar gevoel gevolgd heeft en spontaan een koffiebar begon in Valencia?!

‘Bloedsuiker’ is een leuke feelgood chicklit! Ik had het boek snel uit en het was een leuke en interessante leeservaring!

 


2 reacties

 • 1 februari, 2014 om 10:02
  elmganneke zegt:

  Dit is echt een boek dat ik zou laten liggen doordat het (naar mijn idee) zo’n lelijke omslag heeft. Ik moet bij dit boek totaal niet denken aan een chicklit eigenlijk…

  Ikhartje(1) deze reactie

  elmganneke Beantwoorden

  • 1 februari, 2014 om 14:30
   Leesdame zegt:

   Ik herken je gevoel, want ik had dit met de titel. Toen ik voor het eerst over dit boek hoorde, legde ik meteen de link met diabetes en dat komt ook niet voor in dit boek. Maar ik kan je verzekeren: het is echt een chicklit 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Bloedsuiker van Simone de León

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten