Boekverfilming: Dorsvloer vol confetti

dorsvloer vol confetti filmEen tijdje terug las ik ‘Dorsvloer vol confetti’, een sober en ingetogen verhaal. Vandaag keek ik de film. En die vond ik werkelijk prachtig! Het verhaal heeft mij geen minuut verveeld en geboeid heb ik 94 minuten gekeken naar het leven van de Zeeuwse Katelijne die duidelijk het buitenbeentje van het gezin is.

Net als het boek is de film sober en ingetogen, maar een ander kernwoord wat ik wil noemen is: zangerig. Ik vind de film iets zangerigs hebben. Nee, ze zingen niet, maar toch speelt muziek in deze film een grote rol en ik zal later uitleggen waarom.

Allereerst het verhaal. ‘Dorsvloer vol confetti’ gaat over de 12-jarige Katelijne die opgroeit in een streng gereformeerd boerengezin in de jaren ’80. Ze is het enige meisje tussen zes broers. Haar ouders zijn streng gelovig en ze willen dat Katelijne zich gedraagt als een kuis en vroom meisje. Alleen… dat is Katelijne nou net niet. Haar leven lijkt verstikkend, maar haar fantasie en haar heerlijke ‘grote bek’ geeft haar toch die vrijheid waar ze naar zoekt.

Het sobere van het boek kwam goed naar voren. Soms lijkt er niets te gebeuren en toch gebeurde er heel veel. De muziek speelt een grote rol. Als Katelijne lol maakt, wordt de muziek een aanwezige factor in het verhaal. En ook de dialogen hebben iets zangerigs. Soms had ik het gevoel dat ik naar een poëtisch verhaal keek. Ook het landschap heeft iets bijzonders. Sober, eenzaam en verlaten, maar ook idyllisch, je zou er bijna zelf willen wonen, maar je realiseert je ook hoe verstikkend het werkt voor Katelijne.

Katelijne, die een grote fantasie heeft en graag leest. Dat lezen wordt als een zonde gezien, maar Katelijne doet lekker haar eigen zin. Ze kan heerlijk fel uit de hoek komen, ook al lijkt ze soms jonger dan ze is. Haar ouders zijn streng gelovig en toch je duidelijk de liefde voor het gezin terug. Alleen, ze doen het wat onhandig. Maar als pa knipoogt naar Katelijne, dan weet je ook wel dat die liefde er zit. En dat vind ik juist zo mooi aan deze film. Het zijn de kleine dingen die het doen in dit verhaal en dat vind ik knap overgebracht op het witte doek. Stiekem ben ik blij dat er ook heel wat onbekende namen een rol spelen in deze film spelen. Hierdoor kwam het nog beter tot zijn recht.

De confetti in het verhaal komt uiteindelijk op het laatst. Het speelt een rol op een huwelijk. Maar het speelt ook een rol in de gedachten van Katelijne. Want die confetti, staat eigenlijk voor haar creativiteit en fantasie… haar doel om het leven kleur te geven. Want op het eerste gezicht lijkt haar leven grauw en grijs en kleurloos vanwege het strenge regime van pa en ma. Maar het was haar manier om het leven te vieren en in de laatste scene zie je dat terug. En toen dacht ik: wow…. mooie film!  Aanrader!


3 reacties

Reageer op: Boekverfilming: Dorsvloer vol confetti

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten