2 augustus 2012

Boer zoekt m/v van Rhijja Jansen

boer zoekt m/v cover

Sommige boeken hebben een bizarre stijl. En Boer zoekt m/v is zo’n boek. Het valt ook niet echt in een genre te plaatsen. Niet echt een roman, niet echt een thriller. Het is meer een chicklit met spanning.

De jonge Fanna is net gedumpt door haar vriend Bas. Olga is de beste vriendin van Fanna en zij geeft Fanna stiekem op voor Boer zoekt m/v. Het is geen verraad als ik zeg dat Fanna uitgekozen wordt en het haalt tot de laatste drie. Fanna komt met twee andere mensen bij een biseksuele boer terecht en ze mogen drie maanden logeren op zijn boerderij.

Tijdens de opnames van deze realitysoap gebeuren er lugubere dingen op de boerderij. En tot het laatst is het niet echt duidelijk wie daar verantwoordelijk voor is. Ondertussen gaat het spel van Boer zoekt m/v gewoon door.

Echt spannend is het boek niet. Na elke lugubere gebeurtenis gaat het verhaal weer verder op een luchtige toon. Toch bleef het boek mij wel vasthouden tot het einde. Rhijja Jansen heeft een vlotte pen en zoals gezegd, een bizarre stijl. Wel kon ik merken dat dit boek meer voor het young adult genre is. Vooral het taalgebruik past beter bij die doelgroep. Zo maakt bijvoorbeeld Olga constant grapjes over poep en verzint ze scheldnamen die hoe dan ook met poep te maken hebben. Verder zit het boek vol met bizarre wendingen en situaties. Dat is ook de kracht van dit boek, want daardoor heeft het wel iets origineels.