28 juli 2020

Bonuskind van Saskia Noort

‘Bonuskind’ werd op de markt gebracht met een hoop beloftes. ‘Bonuskind’ is de nieuwste thriller van Saskia Noort en piekt al lekker hoog in de verkooplijsten.

De bijdehante tiener Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat er iets mis is met haar moeder. Zij is die nacht niet thuisgekomen en haar telefoon ligt thuis, dus Lies kan haar niet bereiken. De rest van de dag hoort Lies niets. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in. Zij denken dat de verdwijning te maken heeft met de scheiding, maar Lies denkt dat er iets anders is gebeurd.

De verdwenen moeder

Lies is 15 en erg volwassen voor haar leeftijd. Zij gelooft niet dat haar moeder haar en haar broertje Luuk zomaar alleen achter zou laten. Daarom gaat Lies buiten de politie en haar vader om zelf op onderzoek uit. Zo gaat ze undercover op Tinder en breekt ze met hulp van schoolvriendje Mees in op haar moeders laptop. Hier vindt ze een dagboek.

Lies heeft een enorme hekel aan Laura. De nieuwe vriendin van haar vader kan werkelijk niets goed doen. Als lezer krijg ik echter meer sympathie voor Laura hierdoor. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar haar kant van het verhaal, maar Laura blijft een vlak en eendimensionaal personage. Dat is jammer, want ik denk dat een perspectief vanuit Laura deze thriller meer inhoud had gegeven.

Een overdosis seks

Naast Lies komt ook haar moeder Jet zelf aan het woord. Jet is een troebel personage. Somber met een honger naar aandacht en seks. De hoofdstukken van Jet zijn in een ander lettertype getypt en op de e-reader niet te veranderen. Deze hoofdstukken lijken grotendeels op het scenario van een seksfilm. Jet heeft seks met een narcistische man die zij God noemt. Deze passages zijn vrij expliciet en langdradig.

Jet is verdwenen en hoe dat precies zit is de leidraad in deze thriller. De ontknoping is echter voorspelbaar en afgeraffeld. Het eerste hoofdstuk gaf mij het gevoel dat ‘Bonuskind’ draait om kinderen van ouders die in een vechtscheiding zitten, maar ik vind persoonlijk dat die thematiek niet goed uit de verf komt, al heb ik wel in interviews gelezen dat dit wel de bedoeling was van de auteur. De sekspassages krijgen helaas de overmacht in dit verhaal en de passages waarin Lies de verdwijning -buiten de volwassenen om- onderzoekt zijn ongeloofwaardig.

Tegenvaller

Ik vind ‘Bonuskind’ een tegenvaller. De schrijfstijl is eenvoudig, dat leest makkelijk, maar dat is dan ook het enige positieve wat ik kan melden.