13 juli 2018

Bovenal bemin één Meester van Katarina H.

Na jaren las ik weer eens een boek met als thema BDSM. Ik knapte een beetje af na de 50 tinten hype. De meeste romans die daarna kwamen gingen vooral over rijke zakenmannen en/of de jetset-wereld, maar dit boek is -gelukkig- realistischer en ook wat meer ingetogen.

Katarina leidt een normaal en rustig leven. Ze werkt als docent godsdienst, heeft kinderen en is getrouwd. Maar Katarina verlangt naar een heftig seksleven. Via een chat komt ze in contact met Dominus. Hij weet haar gelijk te raken en dit resulteert in een langdurige en heftige sm-relatie die lustgericht is.

Katarina’s beweegredenen

Dominus wordt na de kennismaking in het boek M. genoemd. Net zoals vrijwel alle karakters in dit boek aangeduid worden met letters. M. is wispelturig en gebruikt graag vrouwen voor seksueel genot. Hij houdt van brute seks, onderwerpt zijn slavinnen aan zijn wil en daarnaast houdt hij van psychologische spelletjes. Zo date hij regelmatig met andere vrouwen en laat hij Katarina zelfs een andere vrouw voor hem zoeken. Dit zijn soms moeilijke opdrachten voor haar, waarbij vertrouwen en jaloezie hand in hand gaan. Maar de gehoorzaamheid en de onderwerping wint het altijd bij Katarina.

Dit aspect vind ik erg interessant beschreven. De schrijfster legt haar gevoelens goed uit en ze verklaart ook waarom ze bepaalde keuzes maakt. Ik begrijp de aantrekkingskracht naar M. toe en het ‘verslavende’ aspect aan het slavin zijn, maar ik vind haar soms ook erg naïef. Niet alles is makkelijk te begrijpen in dit boek. Zo verkiest ze bedrog boven eerlijkheid naar haar man toe. Dat vindt ze zelf ook niet goed, want later verantwoordt ze haar gedrag weer. Juist die verklaringen en haar gedachtegangen op zich vind ik het meest interessant aan het boek. Al denk ik ook dat dit lastig te begrijpen is als je ver van deze wereld af staat.

Ingetogen, op wat expliciete passages na

Ik vond de schrijfstijl ingetogen, de schrijfster beschrijft rustig haar verhaal, zonder haast. De gebeurtenissen in de sm-relatie zelf komen ook aan bod en dit is vooral gericht op lust. M. houdt nogal van ruige seks en gebruikt Katarina op seksueel gebied dan ook op alle mogelijke manieren. Dit wordt gedetailleerd beschreven. Het is misschien een ietwat andere beleving dan je verwacht bij een sm-relatie, maar ook dit is een manier van BDSM.

Daarnaast maakt Katarina ook nog afspraakjes met andere mannen en M. vindt dit nog goed ook. Maar geen van al die mannen kan tippen aan M. en daarom blijft ze terugkeren. Voor mij was dit soms een raadsel, want M. is niet echt een empathische en leuke man. Dit proces kan misschien herhalend overkomen tijdens het lezen, maar toch blijft Katarina boeiend in haar relaas vind ik.

‘Bovenal bemin één Meester’ is een boek met BDSM als thema en gebaseerd op het leven van de auteur zelf. Als je geïnteresseerd bent in deze wereld raad ik je dit boek aan.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: