Het schaduwspel van Simone van der Vlugt

Het schaduwspelTijdens deze warme dagen las ik ‘Het schaduwspel’ van Simone van der Vlugt. Een historische roman gebaseerd op de levens van Jan Pieterszoon Coen en Eva Ment.

De jonge Eva woont in het Amsterdam van de 17e eeuw. Haar familie verkeert in de betere kringen, op een bijeenkomst treft ze Jan Pieterszoon Coen. Hij is een man met status en idealen. Hij vraagt Eva ten huwelijk en vraagt haar mee te reizen naar Batavia. Na hun huwelijk en de geboorte van hun dochtertje vertrekken ze naar Batavia. Eva’s moeder, zus en broer reizen ook mee.

Geluk en verlies
Eva droomt van verre reizen en vreemde landen. Ze ruilt het Amsterdamse koude leven in voor het warme Batavia. De bootreis is zwaar en eenmaal aangekomen in Batavia is het wennen voor de familie Ment. Het is er bloedheet en vochtig en ze mogen niet buiten de stadspoorten vanwege gevaar, zoals wilde dieren. Eva sluit vriendschappen en probeert zich aan te passen in een wereld die vreemd voor haar is.

Jan Pieterszoon Coen is een man met aanzien en wordt op Batavia gezien als een vorst. Hij is niet altijd eerlijk tegen Eva en gaandeweg lijkt hun huwelijk te wankelen. Eva krijgt vele tegenslagen te verwerken, voornamelijk sterfgevallen in haar naaste omgeving. Uiteindelijk verlangt ze terug naar Amsterdam.

In het hoofd van Eva
De eerste helft van ‘Het schaduwspel’ is voornamelijk beschrijvend en gemakkelijk te volgen. Soms zijn er ook flinke tijdsprongen in het verhaal. Hierdoor wordt het verhaal niet langdradig. In de tweede helft van het boek is meer ruimte voor sympathie en emoties. Het verhaal wordt meeslepender en je komt als lezer dichter bij Eva. Je gaat haar pijn en gemis voelen en je kruipt in haar hoofd.

Minder sympathie had ik voor Jan Pieterszoon Coen. Hij heeft dingen gedaan die niet goed te praten zijn, hij wordt gaandeweg in het verhaal ook meedogenlozer. Wel denk ik dat Eva oprecht van hem gehouden heeft en hij ook van haar en dat hij zijn dochters liefhad. Eva had een sterk karakter, ze durfde haar mening te geven, ook over gevoelige zaken. Maar een makkelijk leven heeft ze niet gehad. Ik had haar toch wat meer geluk gegund!

Waargebeurd
‘Het schaduwspel’ is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Simone van der Vlugt heeft een uitgebreid nawoord geschreven waarin ze uitvoerig ingaat op vrijwel alle bestaande personages uit het verhaal. Wanneer ze zijn geboren, overleden en waar je bijvoorbeeld in Nederland iets terug kunt vinden over de betreffende personen. In Hoorn staat bijvoorbeeld het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen en er hangen portretten van Eva en Jan in het Westfries museum in de VOC-zaal.


Reageer op: Het schaduwspel van Simone van der Vlugt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten