16 juli 2018

Het schaduwspel van Simone van der Vlugt

Tijdens deze warme dagen las ik ‘Het schaduwspel’ van Simone van der Vlugt. Een historische roman gebaseerd op de levens van Jan Pieterszoon Coen en Eva Ment.

De jonge Eva woont in het Amsterdam van de 17e eeuw. Haar familie verkeert in de betere kringen, op een bijeenkomst treft ze Jan Pieterszoon Coen. Hij is een man met status en idealen. Hij vraagt Eva ten huwelijk en vraagt haar mee te reizen naar Batavia. Na hun huwelijk en de geboorte van hun dochtertje vertrekken ze naar Batavia. Eva’s moeder, zus en broer reizen ook mee.

Geluk en verlies

Eva droomt van verre reizen en vreemde landen. Ze ruilt het Amsterdamse koude leven in voor het warme Batavia. De bootreis is zwaar en eenmaal aangekomen in Batavia is het wennen voor de familie Ment. Het is er bloedheet en vochtig en ze mogen niet buiten de stadspoorten vanwege gevaar, zoals wilde dieren. Eva sluit vriendschappen en probeert zich aan te passen in een wereld die vreemd voor haar is.

Jan Pieterszoon Coen is een man met aanzien en wordt op Batavia gezien als een vorst. Hij is niet altijd eerlijk tegen Eva en gaandeweg lijkt hun huwelijk te wankelen. Eva krijgt vele tegenslagen te verwerken, voornamelijk sterfgevallen in haar naaste omgeving. Uiteindelijk verlangt ze terug naar Amsterdam.

In het hoofd van Eva

De eerste helft van ‘Het schaduwspel’ is voornamelijk beschrijvend en gemakkelijk te volgen. Soms zijn er ook flinke tijdsprongen in het verhaal. Hierdoor wordt het verhaal niet langdradig. In de tweede helft van het boek is meer ruimte voor sympathie en emoties. Het verhaal wordt meeslepender en je komt als lezer dichter bij Eva. Je gaat haar pijn en gemis voelen en je kruipt in haar hoofd.

Minder sympathie had ik voor Jan Pieterszoon Coen. Hij heeft dingen gedaan die niet goed te praten zijn, hij wordt gaandeweg in het verhaal ook meedogenlozer. Wel denk ik dat Eva oprecht van hem gehouden heeft en hij ook van haar en dat hij zijn dochters liefhad. Eva had een sterk karakter, ze durfde haar mening te geven, ook over gevoelige zaken. Maar een makkelijk leven heeft ze niet gehad. Ik had haar toch wat meer geluk gegund!

Waargebeurd

‘Het schaduwspel’ is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Simone van der Vlugt heeft een uitgebreid nawoord geschreven waarin ze uitvoerig ingaat op vrijwel alle bestaande personages uit het verhaal. Wanneer ze zijn geboren, overleden en waar je bijvoorbeeld in Nederland iets terug kunt vinden over de betreffende personen. In Hoorn staat bijvoorbeeld het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen en er hangen portretten van Eva en Jan in het Westfries museum in de VOC-zaal.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: