20 juli 2018

Cody van Bernice Berkleef

Werkelijk o-ve-ral zag ik dit boek voorbijkomen. Op boekensites, op blogs, op social media en toen verscheen de cover ook nog eens bovenaan bij Kobo Plus. Tijd om naar mijn e-reader te halen dus.

Jelka en Oscar zijn de ouders van baby Cody. Jelka ontdekt op een ochtend dat zijn bedje leeg is. Ze raakt in paniek. Oscar heeft zich op deze warme dag gemeld bij het politiebureau met Cody in de Maxi-Cosi. De politie zegt weinig tot niets tegen Jelka en Oscar wordt vastgezet. Jelka zet overal vraagtekens bij. Bij de toedracht, bij het gedrag van haar man en ook haar verleden komt voorbij.

Mysterieus en spannend

Het begint al mysterieus. Hoe kan een baby zonder dat de ouders het weten uit zijn bedje gehaald zijn? Vervolgens vindt Oscar zijn zoontje terug in zijn auto zonder dat hij weet hoe en wat. De politie gelooft hem niet en zet hem vast. Jelka zit thuis en probeert het drama te bevatten. Haar gedachtes gaan ook terug naar haar kindertijd. Haar vader was geen makkelijke man, zo had hij een eigenaardige manier van straffen.

De perspectieven wisselen regelmatig tussen Jelka en Oscar, maar ook Jelka’s moeder Lena komt aan het woord. Daarnaast lezen we dagboekstukjes van Nadine. Welke aandeel heeft zij in dit verhaal? Er hangt een onheilspellende sfeer rond in het verhaal, daardoor bleef ik doorlezen. De hoofdstukken zijn kort en onderhoudend.

De auteur leidt je om de tuin

Ja, dat was al geschreven in diverse recensies, dus was ik benieuwd of dat inderdaad zou gebeuren. Natuurlijk puzzelde ik mee in gedachten naar een mogelijke ontknoping, maar die loopt uiteindelijk toch een stukje anders dan verwacht. Het verhaal neemt een bizarre wending, waarbij je denkt: ‘hé, waarom had ik dit niet door?!’ Soms wordt daardoor een thriller ongeloofwaardig of vergezocht, maar nu vond ik het juist een kloppend geheel.

Het blijft ook lang een mysterie hoe alles precies in elkaar steekt en er hangt vrijwel constant een dreigende sfeer in het boek. ‘Cody’ heeft mij verrast, het is een goede psychologische thriller over een gevoelig onderwerp! Daarbij vind ik het heerlijk als een auteur mij zo om de tuin weet te leiden!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: