Mevrouw C. van José Fernanda

Mevrouw C. coverJosé Fernanda is vooral bekend om haar eerste twee autobiografische romans. Deze waren heel indrukwekkend geschreven en toen schreef ik nog dat ik hoopte dat ze het schrijven niet op zou geven. Dat heeft ze niet gedaan! ‘Mevrouw C.’ is haar derde boek!

Centraal staan de twee zussen Constance en Sophie. Ze verloren al vroeg hun beide ouders en werden zonder liefde grootgebracht door hun oom en tante. De hautaine Constance verloor zichzelf in het geloof en is afstandelijk. Sophie is een vrijgevochten kunstenares en leeft in Amsterdam.

Mais non
Deze Franse uitspraak komt regelmatig van de afstandelijke Constance. Constance keurt namelijk alles af wat haar zus Sophie doet. Het is dan ook een verrassing als ze Sophie vraagt om bij haar in te trekken in het kasteel om voor haar te zorgen. Constance is nierpatiënte en weduwe. Ze heeft een zoon, maar die zit op een internaat. Constance houdt maar van één ding en dat is muziek.

Sophie is de jonge zus en leeft zorgeloos en vrij. Ze houdt niet van verplichtingen, is heel direct en begrijpt weinig van haar zus. Om tot haar door te dringen bedenkt ze een kleurrijk en surrealistisch verhaal over het meisje Julia. Daar maakt ze ook illustraties bij. Haar zus keurt sommige tekeningen af, maar wil toch graag weten hoe het verhaal verdergaat. Het lijkt ietwat te ontdooien totdat de zwager van Constance opduikt.

De zussen
‘Mevrouw C. is geen kasteelroman, ook al is dat misschien de eerste indruk die je krijgt van de omslagtekst als je leest dat Constance in een kasteel woont. Hier is ze blijven wonen na de dood van haar zeer rijke man. Sophie wordt gevraagd om te komen helpen als kamenier. Ook moet ze Constance vergezellen naar de nierdialyses. Constance wordt door het personeel ‘Mevrouw C.’ genoemd.

Ik had als lezer al meteen een sympathiek gevoel bij Sophie. Haar manier van denken, maar ook haar geduld naar haar zus toe vond ik heel goed beschreven. Sophie wil graag de zussenband herstellen. Constance is niet aardig, maar toch wekte ze nieuwsgierigheid op. Waarom was ze zo kil? Waarom zo kortaf en bot? Waarom ‘leeft’ ze niet echt zoals Sophie? Gaandeweg in het verhaal kom je erachter waarom de zussen zo zijn geworden.

Beeldend uitgelegd
José Fernanda zuigt mij het verhaal in en weet alles beeldend te omschrijven. Ook ‘het verhaal in het verhaal’ over Julia is mooi bedacht. Het surrealistische verhaal zit namelijk vol metaforen. Door die beeldende uitleg zag ik de illustraties van Sophie ook goed voor me.

Daarnaast is het verhaal ook verweven met humor en rake opmerkingen van Sophie. Ook heb ik een aantal mooie en filosofische quotes gemarkeerd in het verhaal, zoals deze: “Ik heb me wel eens afgevraagd of ik jou had kunnen worden en jij mij.” 

‘Mevrouw C.’ is deels gebaseerd op waargebeurde feiten.


2 reacties

 • 28 juli, 2018 om 19:19
  Jonathan zegt:

  Hee Luna, wil deze prachtige recensie printen. Maar er mist een deftige printknop. Ben IT’er tegenwoordig … 😉

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jonathan Beantwoorden

  • 29 juli, 2018 om 15:23
   Leesdame zegt:

   Dat klinkt interessant, maar ik heb toch liever dat mensen even een berichtje sturen met de vraag of ze een recensie mogen printen of kopiëren naar hun site. Als je wilt printen dan stuur ik je een ‘printable’ versie op 🙂 Dan weet ik ook een beetje wie wat print/kopieert en waar mijn recensie is. Maar, in die zeven jaar dat ik hier blog, ben je de allereerste die graag wat wilt printen 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Mevrouw C. van José Fernanda

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten