25 juli 2018

Vermist van Helen Vreeswijk

Het boek ‘Vermist’ is een boek met een emotioneel randje. Het was namelijk de bedoeling van Helen Vreeswijk dat er een vervolg zou komen op ‘Vermist’ en achterin vinden we al een een eerste stukje van dat vervolg. Dit vervolg is nooit afgemaakt, omdat de schrijfster overleed op 31 oktober 2016. Ze was ongeneeslijk ziek.

In ‘Vermist’ reizen we mee met een groep jongeren naar de Filipijnen. Zij gaan daar stage lopen en zullen door een begeleidster naar hun stagelocatie worden begeleidt. Echter heeft één van de medewerkers andere plannen.

Inheemse stam

Deze man smokkelt de jongeren diep de jungle in omdat hij een deal heeft met mensenhandelaren. De meisjes en hun begeleidster worden verkocht aan een inheemse stam en alle sporen om hun te traceren worden gewist.

We volgen in dit verhaal voornamelijk Anouk. Samen met Liz, Ramona en hun begeleidster Heidi zijn ze aan hun lot overgelaten bij de inheemse stam. De taal is vreemd, de gebruiken, de mentaliteit, de omgeving en overal loert gevaar. De inheemse stam is niet van plan om deze mensen uit ‘de nieuwe wereld’ te laten gaan. De leider van de stam heeft ze nodig. Maar in de jungle zijn meer inheemse stammen en die leven niet op goede voet met elkaar… Er breekt dan ook later een stammenoorlog uit.

Ietwat voorspelbaar, maar ook heel spannend

‘Vermist’ begint wat voorspelbaar. Het was bij mij nogal snel duidelijk wie de ‘bad guy’ was. Ook de akkefietjes met de smartphones kwamen niet als een verrassing. Maar eenmaal in de jungle wordt het exotische verhaal spannend. De hoofdstukken zijn niet al te lang, daardoor leest het boek redelijk vlot en is het gemakkelijk om een paar hoofdstukken te lezen voor het slapengaan.

Helen Vreeswijk schrijft heel beeldend over de omgeving en de inheemse stam. Daar heeft veel research in gezeten! Je voelt de frustratie en angst van de meisjes en van Heidi, maar later merk je ook in het verhaal dat er wat berusting komt bij de personages.

Toch geven de meiden het niet op. Anouk blijft manieren verzinnen om te ontsnappen. Doordat de focus op Anouk ligt, verdwijnen Liz, Ramona en Heidi steeds meer naar de achtergrond als kleine bijpersonages. Er zijn ook een paar hoofdstukken gereserveerd voor de wereld buitenaf. De mensen die “bezig” zijn met de vermissing. Al hebben ze daar duidelijk een tweede agenda bij nodig…

Het einde

Tja het einde… dat is natuurlijk niet echt een einde. Sterker nog, het is het begin van iets nieuws en het geeft niet alle antwoorden waar je op hebt gewacht. In sommige recensies lees ik de hoop dat een andere auteur het afmaakt. Maar ik zelf vind dat het onafgemaakt authentiek mag blijven.

Dit alles maakt van ‘Vermist’ een bijzondere leeservaring. Het onafgemaakte verhaal van een schrijfster die te vroeg is overleden.

6 reacties

 • 17 november, 2019 om 16:45
  Shannon Clement zegt:

  het legt perfect uit wat er gebeurt heb hier ideeën van gehaald voor een boekbespreking.


  Shannon Clement
  Beantwoorden

 • 20 maart, 2022 om 13:40
  kiki zegt:

  Het is een mooie samenvatting


 • 20 maart, 2022 om 13:41
  kiki zegt:

  Verder mooi verhaal


 • 24 oktober, 2023 om 23:18
  Elisa zegt:

  Jammer dat het vervolg nooit is afgemaakt. Het achtste boek van de zeven zussen serie is toch ook door een familielid van de oorspronkelijke schrijfster geschreven? Had bij dit boek misschien ook wel gekund…


  • 25 oktober, 2023 om 10:26
   Leesdame zegt:

   Dat is op zich een interessant idee Elisa 🙂 want het verhaal was duidelijk niet af.
   Het kan ook zijn dat ze uit respect niet verder zijn gegaan met ghostwriter.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: