Vermist van Helen Vreeswijk

vermist coverHet boek ‘Vermist’ is een boek met een emotioneel randje. Het was namelijk de bedoeling van Helen Vreeswijk dat er een vervolg zou komen op ‘Vermist’ en achterin vinden we al een een eerste stukje van dat vervolg. Dit vervolg is nooit afgemaakt, omdat de schrijfster overleed op 31 oktober 2016. Ze was ongeneeslijk ziek.

In ‘Vermist’ reizen we mee met een groep jongeren naar de Filipijnen. Zij gaan daar stage lopen en zullen door een begeleidster naar hun stagelocatie worden begeleidt. Echter heeft één van de medewerkers andere plannen.

Inheemse stam
Deze man smokkelt de jongeren diep de jungle in omdat hij een deal heeft met mensenhandelaren. De meisjes en hun begeleidster worden verkocht aan een inheemse stam en alle sporen om hun te traceren worden gewist.

We volgen in dit verhaal voornamelijk Anouk. Samen met Liz, Ramona en hun begeleidster Heidi zijn ze aan hun lot overgelaten bij de inheemse stam. De taal is vreemd, de gebruiken, de mentaliteit, de omgeving en overal loert gevaar. De inheemse stam is niet van plan om deze mensen uit ‘de nieuwe wereld’ te laten gaan. De leider van de stam heeft ze nodig. Maar in de jungle zijn meer inheemse stammen en die leven niet op goede voet met elkaar… Er breekt dan ook later een stammenoorlog uit.

Ietwat voorspelbaar, maar ook heel spannend
‘Vermist’ begint wat voorspelbaar. Het was bij mij nogal snel duidelijk wie de ‘bad guy’ was. Ook de akkefietjes met de smartphones kwamen niet als een verrassing. Maar eenmaal in de jungle wordt het exotische verhaal spannend. De hoofdstukken zijn niet al te lang, daardoor leest het boek redelijk vlot en is het gemakkelijk om een paar hoofdstukken te lezen voor het slapengaan.

Helen Vreeswijk schrijft heel beeldend over de omgeving en de inheemse stam. Daar heeft veel research in gezeten! Je voelt de frustratie en angst van de meisjes en van Heidi, maar later merk je ook in het verhaal dat er wat berusting komt bij de personages.

Toch geven de meiden het niet op. Anouk blijft manieren verzinnen om te ontsnappen. Doordat de focus op Anouk ligt, verdwijnen Liz, Ramona en Heidi steeds meer naar de achtergrond als kleine bijpersonages. Er zijn ook een paar hoofdstukken gereserveerd voor de wereld buitenaf. De mensen die “bezig” zijn met de vermissing. Al hebben ze daar duidelijk een tweede agenda bij nodig…

Het einde
Tja het einde… dat is natuurlijk niet echt een einde. Sterker nog, het is het begin van iets nieuws en het geeft niet alle antwoorden waar je op hebt gewacht. In sommige recensies lees ik de hoop dat een andere auteur het afmaakt. Maar ik zelf vind dat het onafgemaakt authentiek mag blijven.

Dit alles maakt van ‘Vermist’ een bijzondere leeservaring. Het onafgemaakte verhaal van een schrijfster die te vroeg is overleden.


2 reacties

  • 17 november, 2019 om 16:45
    Shannon Clement zegt:

    het legt perfect uit wat er gebeurt heb hier ideeën van gehaald voor een boekbespreking.

    Ikhartje(3) deze reactie

    Shannon Clement Beantwoorden

Reageer op: Vermist van Helen Vreeswijk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten