30 maart 2016

Broer van Esther Gerritsen

Eindelijk schreef een vrouwelijke auteur weer eens het boekenweekgeschenk! Ik heb altijd al eens kennis willen maken met de stijl van Esther Gerritsen, dus kocht ik het boek ‘De kleine miezerige god’ van deze schrijfster en ik kreeg ‘Broer’ als boekenweekgeschenk erbij. Een tas vol Esther dus!

Olivia werkt als financieel directeur bij een bedrijf waar het nogal bergafwaarts gaat. Net voor ze de vergadering in moet, belt haar broer Marcus. Ze schreeuwen tegen elkaar door de telefoon, waardoor we al gelijk weten hoe de verstandhouding is tussen broer en zus.

Marcus zegt dat zijn been niet meer behouden kan worden en hij naar de operatiekamer wordt gereden. Het raakt Olivia. Maar de familie Kyvon wacht op haar in de vergaderruimte. Olivia is meer van slag dan ze wil toegeven en zoekt onmiddellijk uit in welk ziekenhuis Marcus is opgenomen.

Olivia’s man Gerard is tandarts. Ze hebben samen twee zoons: Julius en Tom. Marcus is haar broer. Ze weet eigenlijk niets van hem en hij weet eigenlijk niets van haar. Maar als zijn been niet behouden kan worden, knapt er iets in Olivia. Zijn been… een been uit haar familie. Als zijn been wordt geamputeerd wordt er ook iets uit de broer en zus relatie geamputeerd. Marcus is emotioneel, heeft revalidatie nodig. Hij komt in het gezin van Olivia terecht en dat zet alles op zijn kop. Maar wie is nou eigenlijk de moeilijkste van de twee: Marcus, of toch Olivia?

Ten koste van haar baan wil ze toch Marcus helpen. Ondertussen kampt Gerard met een depressie en loopt rond met idee om een camper te kopen. Olivia vlucht van haar gezin, maar kan nergens echt haar draai nog vinden. Loslaten is wat ze moet doen… niet alleen zij, maar ook het bedrijf in exclusief serviesgoed waar ze financieel directeur is, zal misschien moeten leren loslaten.

De cover begreep ik na afloop een stuk beter. Gedekt voor twee…. Marcus komt op stel en sprong ineens in Olivia’s leven en bemoeit zich ook nog even met het reilen en zeilen. Gedekt voor twee… dat hoe dan ook Marcus haar broer is, van wie ze misschien wel meer houdt, dan ze eigenlijk besefte. Een gebroken bord, een imperfect bord… Zoals Marcus, waar zijn been van weggehaald is. Een bord met een vlijmscherp mes, scherp als de gedachtes van Olivia. Of het vlijmscherpe mes, wat iets definitief wegsnijdt. Maar omdat er gedekt is voor twee, laat de cover zien dat een familieband niet snel door te snijden is.

Ik lees zelden boekenweekgeschenken, eigenlijk nooit. Toch was ik benieuwd naar de stijl van Esther. Bij de boekhandel stelde de verkoopster mij gerust. Als je van Hanna Bervoets houdt, dan zal Esther Gerritsen je niet teleurstellen. Vol zin en goede moed begon ik aan ‘Broer’. Met flitsende dialogen zuigt Esther Gerritsen mij in het broer en zus verhaal. Een fijn en prettig leesbaar kort verhaal en mooie stof om over na te denken. Ik ben blij dat de boekenweek mij kennis liet maken met Esther Gerritsen!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: