28 februari 2020

Carmens Kookpunt van Carmen Prins

‘Carmens Kookpunt’ is een thriller die is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. De hoofdpersoon heeft dezelfde naam als de auteur.

Carmen is foodvlogger, een gescheiden moeder van een tweeling en zus van Jelle, een ex-gedetineerde. Carmens moeder woont op Terschelling en ze heeft haar dochter uitgenodigd. Ook Jelle blijkt op de veerboot te zetten. Eenmaal op Terschelling in haar huis Zeester vinden ze moeder dood op de grond met een zak om haar hoofd, pillen om haar heen en in de keuken ligt een briefje met de tekst ‘Vergeef me’. De politie wordt erbij gehaald.

Zelfmoord of moord?

Het is een mysterie. Heeft Carmens moeder zelfmoord gepleegd, zo ja, waarom? Of was het moord en zo ja, door wie? Broer Jelle wordt ondertussen met argusogen bekeken, vanwege zijn verleden. Hij heeft gezeten voor moord. Op het eiland raast een enorme storm en het onderzoek naar de dood van Carmens moeder wil niet echt vorderen.

Carmen zoekt antwoorden en wil de zaak graag uitdokteren, maar is vervolgens meer bezig met haar foodvlog, vrijwilligerswerk en seks. Ze wordt tussendoor gechanteerd door een minderjarige gothic, die werkelijk overal opduikt, maar weinig toevoegt naar mijn mening.

Beeldende schrijfstijl in een saaie thriller

Carmen Prins heeft een beeldende schrijfstijl en weet de sfeer van het eiland goed te beschrijven. Je ziet het leven op Terschelling zo voor je, je leert de personages kennen en de dialogen tussen de personages zijn heel realistisch. Het boek leest echter meer als een roman dan als een thriller. Daar gaat het al mis…

Voor een thriller vind ik dit boek saai, voornamelijk het middenstuk leest als een streekroman zonder vaart en dat is een teleurstelling als je een thriller met spanning verwacht. Twee keer heb ik dit boek weggelegd omdat ik niet vooruit leek te komen, maar omdat ik toch wilde weten hoe het af zou lopen, heb ik het boek uiteindelijk toch uitgelezen. Op het eind voelde ik me echter extra teleurgesteld. Het einde is nogal een anticlimax helaas.

Aanrader?

Persoonlijk vond ik het boek tegenvallen als thriller, maar ik lees genoeg jubelende reacties van lezers over dit boek, dus laat je vooral niet tegenhouden door mijn mening! Als je van koken en/of foodvlogs houdt is dit boek misschien ook interessant, want achterin staan recepten van de gerechten die je tegenkomt in het boek.

De auteur weet goed hoe ze de eilandsfeer (een stormachtig Terschelling) moet omschrijven en de dialogen zijn levendig. Mijn leesadvies: verwacht geen thriller, maar een roman!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: