20 februari 2020

Een jaar single van Petra Kruijt

Met een Goodreadsclubje lazen we rond Valentijnsdag samen ‘Een jaar single’ van Petra Kruijt. Ik had nog nooit wat van deze auteur gelezen, dus haakte nieuwsgierig aan. Daarnaast is het ook erg leuk om met elkaar na te praten over een boek.

‘Een jaar single’ gaat over Jane. Een preventie assistente bij een tandartspraktijk die vaak teleurgesteld is door mannen. Daarom besluit ze om minstens een jaar lang single te blijven. Ze trekt in bij haar beste vriendin Brigitte en besluit zich te focussen op vriendschappen en werk.

Go with the flow met Jane

Een jaar lang single blijven is theoretisch een leuk idee voor Jane, maar zo werkt dat niet in de werkelijkheid. Al snel duikt Pieter op in haar leven. Eerst tijdens het uitgaansleven, maar ook als patiënt in de tandartspraktijk waar Jane werkt. Hoewel Jane hard haar best doet om vast te houden aan haar singlebestaan, blijft Pieter haar pad kruisen.

Jane is een leuk en spontaan personage. Het is sowieso leuk als een auteur een origineel en interessant beroep uitkiest voor een personage, maar daarnaast geeft Petra Kruijt Jane ook een bepaalde flow mee waar je als lezer enthousiast van wordt. Zoals het spontane plan om een winkelruimte voor één dag te huren, om er een pop-upstore van te maken zodat ze haar enorme hoeveelheid kleding kan verkopen voor een prikkie aan mensen die het niet breed hebben. Ook laat Jane haar haren knippen voor een goed doel.

Fijne feelgood

Dit was het allereerste boek wat ik las van Petra Kruijt en zeker niet het laatste. Één van de pluspunten vond ik de originele beroepen die haar personages uitoefenen. Er was een tijd dat in vrijwel elke chicklit de hoofdpersoon op een redactie werkt, maar gelukkig kan het ook anders! Jane is preventie assistente en je kijkt ook een leuk kijkje in haar werkzaamheden.

‘Een jaar single’ leest lekker vlot en is min of meer ook wat voorspelbaar. Dat vond ik niet zo erg, want er zitten erg leuke passages in het boek, daarom nam ik de voorspelbaarheid voor lief. Het boek speelt zich af in Rotterdam en kenners van de stad zullen vast wel wat plekjes herkennen.