5 november 2022

Carrie van Stephen King

Ja, eindelijk las ik dan mijn allereerste boek van Stephen King helemaal uit! De eer ging naar ‘Carrie’, maar was het ook echt eng?

In dit debuut van King gaat het over het meisje Carrie, haar moeder is een godsdienstwaanzinnige vrouw en sluit Carrie vaak op in een kast onder de trap. Op school heeft Carrie het moeilijk, ze is het buitenbeentje van de klas en als ze op een dag na de gymles volledig in paniek raakt en de meisjes van haar klas hysterisch lachend reageren nadat ze ongesteld is geworden krijgt ze hulp van de vriendelijke lerares miss Desjardin.

Tergend traag

Een van de meisjes voelt zich schuldig en vraagt aan haar vriendje of hij Carrie wil uitnodigen voor het schoolfeest. Ze wil dat Carrie zich meer betrokken gaat voelen. De grootste pestkop ziet dit niet zitten en regelt samen met haar vrienden dat er een bloederige wraakactie klaarstaat op de avond van het schoolfeest. Carrie heeft ondertussen ontdekt dat wanneer ze erg boos wordt, ze voorwerpen kan verplaatsen met haar gedachten. Met alle gevolgen van dien…

Dit boek las tergend traag, het was niet eens een dik boek, maar het leek alsof ik 600 pagina’s moest doorworstelen. Dat komt vooral door de vele onderbrekingen. Zoals nieuwsberichten die terugblikken op de affaire en passages uit fictieve boeken over Carrie White. Hierdoor verloor ik steeds de binding met het verhaal. Daarbij vond ik dit verhaal erg braaf en eigenlijk nergens écht spannend.

Vergelijking met de verfilming

Ik heb drie verfilmingen gezien, waaronder ook de klassieker met Sissy Spacek. Deze film vond ik enger dan het boek! De film bevat schrikmomenten, duistere beelden, grimmige sfeer en er is constant een gevoel van dreiging. Dat vond ik in het boek niet terug. Stephen King vertelt veel en legt alles uit. Er is weinig ruimte voor suggestie, de schrijfstijl is vrij stroef. Ik begrijp ook dat dit boek in een andere tijd is geschreven, dat dit het eerste boek was van King, maar ik had er toch meer van verwacht eerlijk gezegd.

De tweede helft leest iets prettiger en omdat ik de films gezien had wist ik natuurlijk al wat er ging gebeuren, al was ik wel erg benieuwd hoe dat in het boek zou gaan. Een stuk minder sensationeel dan in de film helaas. Na een rondvraag op internet kreeg ik meteen allerlei andere titels van Stephen King aangereikt. Fans spraken zo enthousiast over zijn werk dat ik verwacht dat ik in de toekomst nog wel een boek van King zal lezen. Maar dan recenter werk denk ik.

Misschien is het net zoiets als met het leren eten van olijven. Dat je King moeten leren lezen, of zoiets. Maar goed, ik heb in ieder geval voor mijn dood een boek van Stephen King gelezen, dus dat doel kan van de bucketlist!

2 reacties

 • 6 november, 2022 om 08:13
  Lalagè zegt:

  Misschien is hij na zijn debuut erg gegroeid als schrijver, maar dat uitgebreid beschrijven heeft hij gehouden. Ik heb nog maar drie boeken van hem gelezen, waarvan ik twee erg goed vond en eentje niet zo. Ik houd erg van surrealistische verhalen en daarvoor kan je bij King wel terecht! Er staat nog een heel rijtje titels op mijn verlanglijstje, maar voor die dikke pillen moet ik altijd wel even wat moed verzamelen.


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 7 november, 2022 om 21:12
   Leesdame zegt:

   Ja, dat denk ik ook. Ik heb n.a.v. mijn leeservaring een topic geplaatst op Hebban of fans mij meer konden vertellen over zijn werk. Daar kreeg ik een paar hele mooie antwoorden, waarbij ik toch verleid werd om in de toekomst nogmaals een boek van King te proberen.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: