25 juni 2011

Cocktails op klompen van Petra Drenth

cocktails op klompen cover

Goed, ik geef het toe, dit boek viel me tegen. Ik had een sprankelende roman verwacht, maar het was een eindeloos gebabbel over een jongedame die totaal niet weet wat ze eigenlijk wil.

Saskia verruilt de grote stad voor een klein dorpje waar ze (zonder vooropleiding) aan de slag gaat als doktersassistente. Het gehele boek door weet Saskia niet wat ze wil. In Amsterdam heeft ze al diverse baantjes gehad, door een advertentie reageert ze spontaan op de vacature van een dokterspraktijk. Ongeloofwaardig, maar Petra Drenth is zelf ook doktersassistente geweest zonder vooropleiding.

Maar goed, dat puntje is het niet het zwakke punt van deze roman. Het zwakke punt ligt voornamelijk bij de schrijfstijl. Er wordt teveel uitgelegd en alle details worden uitgelicht. Met als gevolg dat er bijna geen vaart in het verhaal zit.

Het karakter van Saskia lijkt ook wat eendimensionaal. Ze lijkt overal voor te vluchten, is naïef, achterdochtig en besluiteloos. In het verhaal raakt ze zelfs overspannen. Ook de bijpersonages blijven wat op de oppervlakte. Dat komt omdat het verhaal vanuit Saskia wordt vertelt en we lezen dus vooral wat Saskia van die mensen vindt.

Voor een debuut is het zeker niet slecht. Cocktails op klompen ziet er verzorgt uit en het thema is goed gekozen. Je kan zien dat de schrijfster er veel energie in heeft gestopt. Hier en daar had er meer verdieping in mogen zitten en wat meer afwerking.