14 juni 2011

Stil water van Marelle Boersma

stil water cover

‘Stil water’ was al een keer eerder uitgebracht, maar na het succes van ‘De babymakelaar’ besloot De Crime Compagnie ‘Stil water’ opnieuw uit te brengen. Dit met succes! Deze thriller speelt zich af in Zeeland, op en in het water.

Er komen veel personages voorbij, maar Rona van Baren – marien biologe en duikster – is toch wel de hoofdpersoon. Zij kampt tijdens het duiken met duizelingen en brandende ogen. Niet iedereen lijkt het op te vallen, maar Rona begint zich vooral zorgen te maken als er ook bruinvissen aanspoelen met vreemde wondjes.

Andere belangrijke personages zijn Line en haar zoontje Tom. Tom speelt graag in en rond het water en hij is er toevallig bij als er een bruinvis wordt gevonden op het strand.

Tom blijkt ook wondjes op zijn been te hebben en Line maakt zich flink zorgen. Samen met Rona wil ze uitzoeken hoe het komt dat zowel de bruinvissen als Tom dezelfde wondjes hebben. Rona komt tot haar schrik erachter dat ze steeds meer vergeet, ze lijkt niets meer te kunnen onthouden en moet alles opschrijven op een notitieblok. En ook Tom vertelt tegen zijn moeder dat het lijkt alsof er iets in zijn hoofd zit wat zijn gedachten dwarsboomt. Wat is er toch aan de hand met het water in Zeeland?

‘Stil water’ is een broeierig verhaal. Het speelt zich af tijdens een hittegolf in Zeeland. Dat geeft net de juiste atmosfeer aan het verhaal. Het is een vlot leesbare thriller en weer eens wat anders dan normaal: het Zeelandse water als bedreiging.

‘Stil water’ is een geschikt boek om te lezen op een zwoele dag en dan natuurlijk aan het water!