Column op zondag: koffie blues

coffee rulesTot mijn 25e dronk ik geen koffie. Maar wel thee. Op een dag ontdekte instant koffie drankjes in de supermarkt. Van die blikjes van een koffiegigant uit Nederland. Het was ijskoude latte en alleen in de zomer verkrijgbaar. Althans, dat merk waar ik toen aan verslaafd was.

Ik dronk er heel wat weg en heb zelfs nog naar de koffiegigant gebeld met de vraag of er een alternatief uit zou komen toen het uitverkocht was en niet meer terugkwam. Dat kwam er ook, maar  dat was niet te drinken, vond ik dan. Te sterk, wrang en zo anders van smaak dan ik gewend was.

Toen kwam die Amerikaanse koffiegigant met bekertjes koude koffie. Die met die ster, je kent het wel. Ook daar was ik verslaafd aan, maar die sterkoffie was wel een stuk duurder. En omdat de drang naar koffie groot werd en ik thee niet meer zo geweldig vond, besloot ik over te gaan op een gewone bak koffie.

Dat was een goede keuze. Want ik voelde me soms knap lastig met mijn thee-voorkeur. Overal waar ik kwam moesten mensen voor mij thee zetten. Tot ik ooit eerlijk mezelf de vraag stelde: wat proef je nou eigenlijk?! Warm water met een schep suiker… En ik vond het best aantrekkelijk: mensen die ergens gauw een kop koffie konden drinken. Of mensen die met een beker koffie ergens op iemand stonden te wachten. Dat kon niet met thee. Want vaak was er geen thee.

Dus begon ik aan de gewone zwarte koffie, met een schep suiker. Het was wennen, een stuk wranger dan de blikjes die ik gewend was en eigenlijk hield ik daar niet zo van. Maar toen gebeurde met mij hetzelfde wat met rokers gebeurd. Eerst is het niet te drinken, dan raak je er aan gewend en vervolgens kun je niet meer zonder. Ik rook niet, maar ik drink nu wel koffie en ik kan niet meer zonder.

Ik drink nu alweer vijf jaar koffie. Ik heb het nodig als ik uit bed kom. En ’s middags ook. Ik neem een beker koffie de bioscoopzaal mee in en  kan genieten van een heerlijke cappuccino na het eten in een restaurant.

Het maakt het leven ook een stuk makkelijker 😉 Ik kan overal waar ik kom volmondig ‘ja graag’ zeggen als ze mij koffie aanbieden. Niemand hoeft zuchtend de keukenkastjes af te te zoeken naar een verloren pak thee. Soms sta ik ik in de stad op iemand te wachten met een bekertje koffie. En ik ben nu al zo erg dat ik na een moeilijke klus zeg: ‘Oh lekker, nu een kop koffie!’. Iets wat ik vroeger altijd typisch vond als ik dat iemand hoorde verzuchten.

En tijdens het lezen, daar zal ik maar over zwijgen… Ik heb zelfs speciale koffiemokken waar net wat meer koffie in kan, zodat ik niets steeds naar het aanrecht hoef. En heel soms, trakteer ik mezelf op zo’n beker van die Amerikaanse koffiegigant.

En dan de rest mij nu de vraag: hoe drink jij jouw koffie? :p


14 reacties

 • 14 december, 2014 om 08:24
  jannietr zegt:

  Alleen een beetje melk, aub, schijnt beter voor je maag te zijn. Vroeger dronk ik veel meer koffie, nu alleen nog in de loop vande morgen 3 bekers (niet zo groot en niet zo sterk, vers gezet in een thermospot) en ’s avonds 1 (oploskoffie). Senseo vind ik vreselijk. Dan liever thee, iedereen heeft wel een theezakje in huis dat even in een kopje heet water gehangen kan worden. Kofie heeft maar 1 nadeel voor mij: als ik niet op de juiste tijd de juiste hoeveelheid drink, krijg ik barstende koppijn. Dus ja, verslaafd! Heb jij daar geen last van?

  Ikhartje(1) deze reactie

  jannietr Beantwoorden

  • 14 december, 2014 om 18:22
   Leesdame zegt:

   Nee nooit hoofdpijn. Maar sinds ik echt een koffiedrinker ben geworden snak ’s morgens na het opstaan wel als eerst naar een kop koffie… en ik begreep dat vroeger nooit van koffiedrinkers hé hahaha. En nu heb ik het zelf ook 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 14 december, 2014 om 10:30
  lous zegt:

  Euhm, in principe drink ik thee 🙂 het scheelt ook dat de meeste vrienden en bekenden toch al thee voor me hebben gezet. En een enkele keer vind ik zo’n overpriced sterkoffie ook wel lekker. Of een french coffee na het eten.

  Ikhartje(1) deze reactie

  lous Beantwoorden

  • 14 december, 2014 om 18:21
   Leesdame zegt:

   Ja of een andere speciale koffie na het eten 🙂 Kan ik echt als een traktatie zien 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 14 december, 2014 om 10:37
  Jantine zegt:

  Het liefst met een schepje suiker en een beetje melk. Maar met alleen melk of zwart drink ik het ook graag 😉

  Thee blijft trouwens ook nog steeds lekker vind ik. En in mijn ervaring heeft juist iedereen ook wel thee staan.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jantine Beantwoorden

  • 14 december, 2014 om 18:20
   Leesdame zegt:

   Mijn ervaring was juist dat mensen het lastig vonden. Voor mij moesten ze de waterkoker uit de kast halen etc. Maar ja, je hebt natuurlijk altijd mensen die alles teveel moeite vinden.

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 16 december, 2014 om 18:35
    Jantine zegt:

    En misschien vonden ze het wel helemaal niet TEveel moeite, maar deden ze het wel graag voor je 😉 Al denk ik dat er de laatste paar jaar wel wat veranderd is, en dat thee drinken veel normaler is geworden. En de omgeving scheelt ook denk ik, als je gewend bent dat iedereen altijd koffie drinkt heb je alles ook verder weg staan dan als je vaker theedrinkers over de vloer hebt. En Anglofielen als ik trekken theedrinkende vrienden aan, dat ook nog haha.

    Ikhartje(1) deze reactie

    Jantine Beantwoorden

 • 14 december, 2014 om 14:24
  セレネ zegt:

  Ik vind koffie niet lekker 😛 In plaats van thee drink ik vaak gewoon water (een glas kraanwater is altijd wel te krijgen namelijk), geen koffie.
  Ja, thee is water met een smaakje, maar gewoon water vind ik ook goed 🙂 Lest de dorst wat meer dan koffie…

  Ikhartje(1) deze reactie

  セレネ Beantwoorden

  • 14 december, 2014 om 18:19
   Leesdame zegt:

   Ik vond vroeger koffie ook beslist niet lekker, dus wie weet hoe je er over vijf jaar over denkt… :p

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 14 december, 2014 om 21:19
    セレネ zegt:

    Ik heb wel al een keer gehad dat ik koffie MOEST drinken (er was niets anders en ik kon het niet afslaan), dus ik had er zoveel mogelijk melk ingedaan. Tsjaaaa kon wel, maar echt lekker vond ik het niet (al vind ik koffie op zich wel lekker ruiken). Maargoed, misschien vind ik het over een aantal jaar inderdaad wel lekker…! Geen idee. Op dit moment hou ik het bij thee en water 🙂

    Ikhartje(1) deze reactie

    セレネ Beantwoorden

 • 14 december, 2014 om 18:35
  Annelies zegt:

  Ik drink ook voornamelijk thee, maar vind koffie ook heel erg lekker. Alleen verdraag ik alleen caffeinevrij, anders gaat mijn hart na één kopje al als een razende tekeer.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 14 december, 2014 om 22:01
  Bianca Brummelhuis zegt:

  Tot ver in mijn studententijd lustte ik zowel geen koffie als geen thee. Toen leerde ik thee waarderen en dronk ik bijna niets anders meer. Maar een paar jaar geleden ben ik begonnen met koffie drinken en nu vind ik dat het lekkerst. Het is inderdaad heel gek, maar je kunt koffie blijkbaar “leren” drinken en het dan ook nog echt lekker gaan vinden.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Bianca Brummelhuis Beantwoorden

 • 16 december, 2014 om 12:45
  Eline zegt:

  Zwart, zwart, zwart! Vroeger met suiker, maar dat heb ik afgeleerd. Hoe beter je de koffie proeft, hoe liever het me is 🙂

  Ik heb je genomineerd voor de Blog Top Drie Tag! Ziehier voor de tag: http://elinestiekema.nl/2014/12/16/de-blog-top-drie-tag/. Ik zou het leuk vinden als je ‘m wilt overnemen!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Eline Beantwoorden

 • 23 januari, 2015 om 20:42
  Mirjam Vervloet zegt:

  Koffie, koffie, koffie…. Jak, jak, jakkkk. Ik vind het nog steeds niet lekker!!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mirjam Vervloet Beantwoorden

Reageer op: Column op zondag: koffie blues

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten