14 december 2014

Column op zondag: koffie blues

Tot mijn 25e dronk ik geen koffie. Maar wel thee. Op een dag ontdekte instant koffie drankjes in de supermarkt. Van die blikjes van een koffiegigant uit Nederland. Het was ijskoude latte en alleen in de zomer verkrijgbaar. Althans, dat merk waar ik toen aan verslaafd was.

Ik dronk er heel wat weg en heb zelfs nog naar de koffiegigant gebeld met de vraag of er een alternatief uit zou komen toen het uitverkocht was en niet meer terugkwam. Dat kwam er ook, maar  dat was niet te drinken, vond ik dan. Te sterk, wrang en zo anders van smaak dan ik gewend was.

Toen kwam die Amerikaanse koffiegigant met bekertjes koude koffie. Die met die ster, je kent het wel. Ook daar was ik verslaafd aan, maar die sterkoffie was wel een stuk duurder. En omdat de drang naar koffie groot werd en ik thee niet meer zo geweldig vond, besloot ik over te gaan op een gewone bak koffie.

Dat was een goede keuze. Want ik voelde me soms knap lastig met mijn thee-voorkeur. Overal waar ik kwam moesten mensen voor mij thee zetten. Tot ik ooit eerlijk mezelf de vraag stelde: wat proef je nou eigenlijk?! Warm water met een schep suiker… En ik vond het best aantrekkelijk: mensen die ergens gauw een kop koffie konden drinken. Of mensen die met een beker koffie ergens op iemand stonden te wachten. Dat kon niet met thee. Want vaak was er geen thee.

Dus begon ik aan de gewone zwarte koffie, met een schep suiker. Het was wennen, een stuk wranger dan de blikjes die ik gewend was en eigenlijk hield ik daar niet zo van. Maar toen gebeurde met mij hetzelfde wat met rokers gebeurd. Eerst is het niet te drinken, dan raak je er aan gewend en vervolgens kun je niet meer zonder. Ik rook niet, maar ik drink nu wel koffie en ik kan niet meer zonder.

Ik drink nu alweer vijf jaar koffie. Ik heb het nodig als ik uit bed kom. En ’s middags ook. Ik neem een beker koffie de bioscoopzaal mee in en  kan genieten van een heerlijke cappuccino na het eten in een restaurant.

Het maakt het leven ook een stuk makkelijker! Ik kan overal waar ik kom volmondig ‘ja graag’ zeggen als ze mij koffie aanbieden. Niemand hoeft zuchtend de keukenkastjes af te te zoeken naar een verloren pak thee. Soms sta ik ik in de stad op iemand te wachten met een bekertje koffie. En ik ben nu al zo erg dat ik na een moeilijke klus zeg: ‘Oh lekker, nu een kop koffie!’. Iets wat ik vroeger altijd typisch vond als ik dat iemand hoorde verzuchten.

En tijdens het lezen, daar zal ik maar over zwijgen… Ik heb zelfs speciale koffiemokken waar net wat meer koffie in kan, zodat ik niets steeds naar het aanrecht hoef. En heel soms, trakteer ik mezelf op zo’n beker van die Amerikaanse koffiegigant.

En dan de rest mij nu de vraag: hoe drink jij jouw koffie?

14 reacties

 • 14 december, 2014 om 08:24
  jannietr

  Alleen een beetje melk, aub, schijnt beter voor je maag te zijn. Vroeger dronk ik veel meer koffie, nu alleen nog in de loop vande morgen 3 bekers (niet zo groot en niet zo sterk, vers gezet in een thermospot) en ’s avonds 1 (oploskoffie). Senseo vind ik vreselijk. Dan liever thee, iedereen heeft wel een theezakje in huis dat even in een kopje heet water gehangen kan worden. Kofie heeft maar 1 nadeel voor mij: als ik niet op de juiste tijd de juiste hoeveelheid drink, krijg ik barstende koppijn. Dus ja, verslaafd! Heb jij daar geen last van?  • 14 december, 2014 om 18:22
   Leesdame

   Nee nooit hoofdpijn. Maar sinds ik echt een koffiedrinker ben geworden snak ’s morgens na het opstaan wel als eerst naar een kop koffie… en ik begreep dat vroeger nooit van koffiedrinkers hÊ hahaha. En nu heb ik het zelf ook 😉 • 14 december, 2014 om 10:30
  lous

  Euhm, in principe drink ik thee 🙂 het scheelt ook dat de meeste vrienden en bekenden toch al thee voor me hebben gezet. En een enkele keer vind ik zo’n overpriced sterkoffie ook wel lekker. Of een french coffee na het eten.  • 14 december, 2014 om 18:21
   Leesdame

   Ja of een andere speciale koffie na het eten 🙂 Kan ik echt als een traktatie zien 🙂 • 14 december, 2014 om 10:37
  Jantine

  Het liefst met een schepje suiker en een beetje melk. Maar met alleen melk of zwart drink ik het ook graag 😉

  Thee blijft trouwens ook nog steeds lekker vind ik. En in mijn ervaring heeft juist iedereen ook wel thee staan.  • 14 december, 2014 om 18:20
   Leesdame

   Mijn ervaring was juist dat mensen het lastig vonden. Voor mij moesten ze de waterkoker uit de kast halen etc. Maar ja, je hebt natuurlijk altijd mensen die alles teveel moeite vinden.   • 16 december, 2014 om 18:35
    Jantine

    En misschien vonden ze het wel helemaal niet TEveel moeite, maar deden ze het wel graag voor je 😉 Al denk ik dat er de laatste paar jaar wel wat veranderd is, en dat thee drinken veel normaler is geworden. En de omgeving scheelt ook denk ik, als je gewend bent dat iedereen altijd koffie drinkt heb je alles ook verder weg staan dan als je vaker theedrinkers over de vloer hebt. En Anglofielen als ik trekken theedrinkende vrienden aan, dat ook nog haha. • 14 december, 2014 om 14:24
  ã‚ģãƒŦネ

  Ik vind koffie niet lekker 😛 In plaats van thee drink ik vaak gewoon water (een glas kraanwater is altijd wel te krijgen namelijk), geen koffie.
  Ja, thee is water met een smaakje, maar gewoon water vind ik ook goed 🙂 Lest de dorst wat meer dan koffie…  • 14 december, 2014 om 18:19
   Leesdame

   Ik vond vroeger koffie ook beslist niet lekker, dus wie weet hoe je er over vijf jaar over denkt… :p   • 14 december, 2014 om 21:19
    ã‚ģãƒŦネ

    Ik heb wel al een keer gehad dat ik koffie MOEST drinken (er was niets anders en ik kon het niet afslaan), dus ik had er zoveel mogelijk melk ingedaan. Tsjaaaa kon wel, maar echt lekker vond ik het niet (al vind ik koffie op zich wel lekker ruiken). Maargoed, misschien vind ik het over een aantal jaar inderdaad wel lekker…! Geen idee. Op dit moment hou ik het bij thee en water 🙂 • 14 december, 2014 om 18:35
  Annelies

  Ik drink ook voornamelijk thee, maar vind koffie ook heel erg lekker. Alleen verdraag ik alleen caffeinevrij, anders gaat mijn hart na ÊÊn kopje al als een razende tekeer. • 14 december, 2014 om 22:01
  Bianca Brummelhuis

  Tot ver in mijn studententijd lustte ik zowel geen koffie als geen thee. Toen leerde ik thee waarderen en dronk ik bijna niets anders meer. Maar een paar jaar geleden ben ik begonnen met koffie drinken en nu vind ik dat het lekkerst. Het is inderdaad heel gek, maar je kunt koffie blijkbaar “leren” drinken en het dan ook nog echt lekker gaan vinden. • 16 december, 2014 om 12:45
  Eline

  Zwart, zwart, zwart! Vroeger met suiker, maar dat heb ik afgeleerd. Hoe beter je de koffie proeft, hoe liever het me is 🙂

  Ik heb je genomineerd voor de Blog Top Drie Tag! Ziehier voor de tag: http://elinestiekema.nl/2014/12/16/de-blog-top-drie-tag/. Ik zou het leuk vinden als je ‘m wilt overnemen! • 23 januari, 2015 om 20:42
  Mirjam Vervloet

  Koffie, koffie, koffie…. Jak, jak, jakkkk. Ik vind het nog steeds niet lekker!!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: