Sprookjesmaand: horror in sprookjes

grimm sprookjesboek coverSprookjesboeken zijn voor alle leeftijden, maar oorspronkelijk waren het wel een soort van horror-verhalen. Vandaag blog ik over horror-elementen uit sprookjes.

Er zijn kinderen die bijvoorbeeld ’s nachts wakker liggen van de heks uit Sneeuwwitje. Ik praat voor mezelf nu. Als kind lag ik dus wakker van de heks uit Sneeuwwitje. En dat was de heks uit de Disneyfilm, kun je nagaan hoe luchtig het allemaal wel niet was… Grappig, Medisch Centrum West mocht ik toen nog niet kijken, want ik was nog te klein vonden ze. Maar van die serie heb ik nog nooit wakker gelegen.

Een horror-element wat het goed zou doen in thrillers is het opeten van mensen. Er waren een aantal sprookjes waar dat voorbij kwam. Of het nou door een wolf, reus of heks was… het is een gegeven wat je vaak tegenkomt in sprookjes. Het klinkt nogal luguber en dat is het ook. Verwerk het maar eens in een gewone speelfilm en de minimale leeftijd zou al minstens 12 jaar zijn, of misschien zelfs 16 jaar en ouder. Maar in sprookjesboeken kan het prima en we lezen het rustig voor aan de kleintjes.

Als ouders je kinderen (laten) dumpen in het bos. De ouders van Hans en Grietje deden het, die van Kleinduimpje ook en ook Sneeuwwitje werd achtergelaten in het bos. Stel je voor. Ze brengen jou nu naar een diep en onbekend bos en daar laten ze jou alleen achter. Dan wordt het nacht… en als je dan een huisje gevonden hebt, willen de bewoners je nog wat aandoen ook. Vooral het gegeven dat ouders dit hun (kleine) kinderen aan kunnen doen is al eng genoeg.

Verlies je je moeder, krijg je er een stiefmoeder from hell voor terug en je vader laat al die treiterijen gewoon toe. Zo’n stiefmoeder die haar stiefdochter als voetveeg gebruikt of uit afgunst laat vermoorden door de jager. Prachtig materiaal voor de ‘ woensdagavondfilm’ en dan voor 12 jaar en ouder.

Gepest worden komt ook veel voor in sprookjes. Vooral de mensen en dieren die er anders uitzien in sprookjes moeten het ontgelden. Ze worden buitengesloten, naar beneden gehaald en moeten zich vaak twee keer zo hard bewijzen. Het pesten en vernederen gaat soms heel ver. Zoals in de Ganzenhoedster. Een prinsesje moest gedwongen al haar bezittingen en kleding afgeven aan het dienstmeisje. Daarna nam het dienstmeisje haar plaats in en moest de prinses noodgedwongen buiten het dorp de ganzen hoeden. Haar geliefde paard werd geslacht, omdat het paard de waarheid wist.

Ook zijn sommige sprookjes vrij sadistisch. Zo moest Karen urenlang op de schoentjes blijven dansen. Werd Sneeuwwitje tot drie keer toe (bijna) vermoord door haar stiefmoeder. Moest dezelfde stiefmoeder dansen op kolen tot ze erbij neerviel. De kleine zeemeermin veranderde in zeeschuim. Er worden mensen met pek overgoten in diverse sprookjes. En in de Zes dienaren moeten de dienaren ook heel wat sadistische proeven doorstaan.

Ken jij nog een paar typische horror-elementen uit sprookjes?


1 reactie

  • 11 december, 2014 om 08:28
    jannietr zegt:

    Prachtig, zoals je het allemaal op een rijtje zet. Veel sprookjes waren oorspronkelijk ook niet bedoeld voor kinderen,dat kwam pas later en toen werd er een moraal aan geknoopt. Ik ben er als kind nooit dol op geweest, kon me misschien wel te goed inleven. En het hielp maar weinig dat ze allemaal eindigden met : En ze leefden nog lang en gelukkig.

    Ikhartje(1) deze reactie

    jannietr Beantwoorden

Reageer op: Sprookjesmaand: horror in sprookjes

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten