3 december 2014

Sprookjesmaand: Hans en Grietje

Een aantal bloggers maken van december een sprookjesmaand. Dit idee kwam van Mathilde van Ikvindlezenleuk.nl Hoe je het invult mag je zelf weten. Je kan proberen zoveel mogelijk sprookjes te lezen, maar je mag ook andere dingen doen die aansluiten op het thema. Op haar andere blog vind je ook informatie: En een kloddertje roze hier…

Ik zag het niet zo zitten om mezelf in deze drukke maand een challenge op te leggen. Maar het thema sprak me zo aan, dat ik heb besloten om het lekker breed te pakken. Gewoon allerlei artikelen rondom het thema ‘sprookjes’.

Vandaag beginnen we met het sprookje wat ik misschien wel het meest eng vond vroeger: Hans en Grietje. En dan vond ik het geschreven verhaal nog meevallen, maar de verfilmingen… Ik heb diverse verfilmingen gezien, van kindvriendelijke tot aan versies voor 16 jaar en ouder. Kun je nagaan hoe luguber eigenlijk dit sprookje is!

Het sprookje is van de gebroeders Grimm. Er zijn verschillende versies, al zijn het vooral de kleine details die verschillen, maar het hoofdverhaal is altijd hetzelfde. Ik kan het hier wel optekenen, maar ik weet honderd procent zeker dat vrijwel al mijn lezers het verhaal kennen.

Ik vond bepaalde verfilmingen verre van sprookjesachtig, eerder duister. Een heks die in een afgelegen huisje twee kinderen had opgesloten en constant dreigde om ze op te eten. Sterker nog: ze ging dat echt doen! Dat is nogal wat om op beeld te laten zien. Vanmiddag komt er ook een verfilming van Hans en Grietje… op Nederland 3 om 15.35u.

Ik vind het zelf één van de mooiste verfilmingen. Maar over het algemeen vind ik al die sprookjesfilms uit Duitsland wel mooi. De film heeft een aparte sfeer gekregen door de muziek, de heks heeft grotendeels in de film niet het typische cliché uiterlijk (geen lange neus, punthoed, etc.) en de film is ook voor volwassenen mooi om te zien. Ik heb deze verfilming zelfs op dvd. Alleen een minpuntje: de versie op tv is meestal nagesynchroniseerd.

Vond jij vroeger Hans en Grietje ook zo’n eng sprookje?

2 reacties

 • 3 december, 2014 om 08:02
  jannietr zegt:

  Ik heb nachtmerries gehad van de wolf van Roodkapje. Van Hans en Grietje, maar ook Klein Duimpje vond ik het vooral beangstigend dat ouders in staat bleken hun kinderen alleen in het bos achter te laten.


  jannietr
  Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 20:03
   Leesdame zegt:

   Het afgelegen huisje in een donker bos, ver van de bewoonde wereld… dat vond ik de meest enge suggestie in het verhaal haha. Niemand kan op tijd bij je zijn en je kunt zo hard gillen als je wilt, niemand hoort het.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: