Sprookjesmaand: Hans en Grietje

hans en grietje filmEen aantal bloggers maken van december een sprookjesmaand. Dit idee kwam van Mathilde van Ikvindlezenleuk.nl Hoe je het invult mag je zelf weten. Je kan proberen zoveel mogelijk sprookjes te lezen, maar je mag ook andere dingen doen die aansluiten op het thema. Op haar andere blog vind je ook informatie: En een kloddertje roze hier…

Ik zag het niet zo zitten om mezelf in deze drukke maand een challenge op te leggen. Maar het thema sprak me zo aan, dat ik heb besloten om het lekker breed te pakken. Gewoon allerlei artikelen rondom het thema ‘sprookjes’.

Vandaag beginnen we met het sprookje wat ik misschien wel het meest eng vond vroeger: Hans en Grietje. En dan vond ik het geschreven verhaal nog meevallen, maar de verfilmingen… Ik heb diverse verfilmingen gezien, van kindvriendelijke tot aan versies voor 16 jaar en ouder. Kun je nagaan hoe luguber eigenlijk dit sprookje is!

Het sprookje is van de gebroeders Grimm. Er zijn verschillende versies, al zijn het vooral de kleine details die verschillen, maar het hoofdverhaal is altijd hetzelfde. Ik kan het hier wel optekenen, maar ik weet honderd procent zeker dat vrijwel al mijn lezers het verhaal kennen.

Ik vond bepaalde verfilmingen verre van sprookjesachtig, eerder duister. Een heks die in een afgelegen huisje twee kinderen had opgesloten en constant dreigde om ze op te eten. Sterker nog: ze ging dat echt doen! Dat is nogal wat om op beeld te laten zien. Vanmiddag komt er ook een verfilming van Hans en Grietje… op Nederland 3 om 15.35u.

Ik vind het zelf één van de mooiste verfilmingen. Maar over het algemeen vind ik al die sprookjesfilms uit Duitsland wel mooi. De film heeft een aparte sfeer gekregen door de muziek, de heks heeft grotendeels in de film niet het typische cliché uiterlijk (geen lange neus, punthoed, etc.) en de film is ook voor volwassenen mooi om te zien. Ik heb deze verfilming zelfs op dvd. Alleen een minpuntje: de versie op tv is meestal nagesynchroniseerd.

Vond jij vroeger Hans en Grietje ook zo’n eng sprookje?


2 reacties

 • 3 december, 2014 om 08:02
  jannietr zegt:

  Ik heb nachtmerries gehad van de wolf van Roodkapje. Van Hans en Grietje, maar ook Klein Duimpje vond ik het vooral beangstigend dat ouders in staat bleken hun kinderen alleen in het bos achter te laten.

  Ikhartje(1) deze reactie

  jannietr Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 20:03
   Leesdame zegt:

   Het afgelegen huisje in een donker bos, ver van de bewoonde wereld… dat vond ik de meest enge suggestie in het verhaal haha. Niemand kan op tijd bij je zijn en je kunt zo hard gillen als je wilt, niemand hoort het.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Sprookjesmaand: Hans en Grietje

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten