30 november 2014

Column op zondag: voor het slapengaan

Ik zit in een heerlijke leesflow momenteel! Wat is het toch heerlijk om elke avond in bed te kruipen met mijn e-reader. Lekker nog een klein uurtje lezen voor het slapengaan.

Overdag schiet het lezen er soms bij in. Ik ben een echte buitenlezer en dat is met dit weer gewoonweg niet mogelijk. Binnen heb ik veel te veel afleiding en ook al probeer ik overdag of na het avondeten een uurtje lezen mee te pakken, dat lukt niet elke dag. Nu heb ik mezelf aangeleerd om elke avond voor het slapengaan te kiezen voor een boek en niet meer voor een suf televisieprogramma of internet.

Laten we eerlijk zijn… door achter de laptop te blijven zitten worden we niet slaperig, maar eerder wakkerder. Mijn ritueeltje gaat nu als volgt: laptop gaat tussen half elf en elf uur uit. Ik maak me  daarna klaar voor de nacht en luister ondertussen naar de gesprekken bij RTL Late Night. Daarna zet ik de tv af, meestal rond 23.15u en kruip lekker in bed en pak mijn boek. Ik zet mijn telefoon op stil en duik weg in een verhaal. Een klein uurtje later doe ik het licht uit en wat merk ik? Ik merk dat ik rustiger en meer ontspannen in slaap val. Een zegen!

Met dit nieuwe ritueeltje en mijn nieuwe leesritme lees ik ook heel wat weg. Ik haal weer rustig twee boeken per week en dat voelt lekker, want ik geniet van veel lezen. En ik zit elke avond heerlijk in een leesflow! Maar wat is nou een leesflow? Iemand vroeg het me laatst. Tja, hoe leg je dat uit… Het is een gevoel, je vergeet even alles om je heen. Je denkt dat je nog maar een paar pagina’s hebt gelezen, maar ongemerkt ben je alweer een kwart verder in het boek.

Het geeft een fijn gevoel. Alsof je één bent met het boek. Net zoiets als een schilder zich kan verliezen in het schilderen van een schilderij. Zo kan ik me als lezer verliezen in een boek. En het maakt me rustig, want het geeft een bepaalde vorm van structuur, omdat ik elke avond dat ene uurtje voor het slapengaan nu voor mezelf heb gereserveerd.

Lees jij ook altijd voor het slapengaan, hoe laat het ook is?

4 reacties

 • 30 november, 2014 om 20:39
  Mies Huibers zegt:

  Nu je het over lezen voor het slapengaan hebt: je stukje heeft me wakker geschud.
  Ik deed dat lezen vroeger altijd maar tegenwoordig blijft ik maar voor die computer hangen. De hoogste tijd om je goede voorbeeld maar weer eens te volgen. Want het is zoals je zegt stukken rustiger in slaap vallen.


  Mies Huibers
  Beantwoorden

 • 1 december, 2014 om 11:18
  Inge zegt:

  Ik lees ook áltijd voor het slapengaan. Soms vind ik het jammer dat ik niet eerder in bed ben gaan liggen met m’n boek. Zonde dat ik de halve avond met laptop en tv aan zit…


 • 1 december, 2014 om 18:46
  mirandaschuchhard zegt:

  Fijne column. Ik merk ook dat ik echt beter slaap als ik lees voor het slapen gaan ipv tv of internet aan heb. En met dit donkere weer is het ook helemaal niet zo erg om op tijd in bed te kruipen. En zo’n leesflow is ook heerlijk inderdaad. Geniet ervan.


  mirandaschuchhard
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: