Column op zondag: voor het slapengaan

persoonlijkIk zit in een heerlijke leesflow momenteel! Wat is het toch heerlijk om elke avond in bed te kruipen met mijn e-reader. Lekker nog een klein uurtje lezen voor het slapengaan.

Overdag schiet het lezen er soms bij in. Ik ben een echte buitenlezer en dat is met dit weer gewoonweg niet mogelijk. Binnen heb ik veel te veel afleiding en ook al probeer ik overdag of na het avondeten een uurtje lezen mee te pakken, dat lukt niet elke dag. Nu heb ik mezelf aangeleerd om elke avond voor het slapengaan te kiezen voor een boek en niet meer voor een suf televisieprogramma of internet.

Laten we eerlijk zijn… door achter de laptop te blijven zitten worden we niet slaperig, maar eerder wakkerder. Mijn ritueeltje gaat nu als volgt: laptop gaat tussen half elf en elf uur uit. Ik maak me  daarna klaar voor de nacht en luister ondertussen naar de gesprekken bij RTL Late Night. Daarna zet ik de tv af, meestal rond 23.15u en kruip lekker in bed en pak mijn boek. Ik zet mijn telefoon op stil en duik weg in een verhaal. Een klein uurtje later doe ik het licht uit en wat merk ik? Ik merk dat ik rustiger en meer ontspannen in slaap val. Een zegen!

Met dit nieuwe ritueeltje en mijn nieuwe leesritme lees ik ook heel wat weg. Ik haal weer rustig twee boeken per week en dat voelt lekker, want ik geniet van veel lezen. En ik zit elke avond heerlijk in een leesflow! Maar wat is nou een leesflow? Iemand vroeg het me laatst. Tja, hoe leg je dat uit… Het is een gevoel, je vergeet even alles om je heen. Je denkt dat je nog maar een paar pagina’s hebt gelezen, maar ongemerkt ben je alweer een kwart verder in het boek.

Het geeft een fijn gevoel. Alsof je één bent met het boek. Net zoiets als een schilder zich kan verliezen in het schilderen van een schilderij. Zo kan ik me als lezer verliezen in een boek. En het maakt me rustig, want het geeft een bepaalde vorm van structuur, omdat ik elke avond dat ene uurtje voor het slapengaan nu voor mezelf heb gereserveerd.

Lees jij ook altijd voor het slapengaan, hoe laat het ook is?

 

 


4 reacties

 • 30 november, 2014 om 20:39
  Mies Huibers zegt:

  Nu je het over lezen voor het slapengaan hebt: je stukje heeft me wakker geschud.
  Ik deed dat lezen vroeger altijd maar tegenwoordig blijft ik maar voor die computer hangen. De hoogste tijd om je goede voorbeeld maar weer eens te volgen. Want het is zoals je zegt stukken rustiger in slaap vallen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mies Huibers Beantwoorden

 • 1 december, 2014 om 11:18
  Inge zegt:

  Ik lees ook áltijd voor het slapengaan. Soms vind ik het jammer dat ik niet eerder in bed ben gaan liggen met m’n boek. Zonde dat ik de halve avond met laptop en tv aan zit…

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

 • 1 december, 2014 om 18:46
  mirandaschuchhard zegt:

  Fijne column. Ik merk ook dat ik echt beter slaap als ik lees voor het slapen gaan ipv tv of internet aan heb. En met dit donkere weer is het ook helemaal niet zo erg om op tijd in bed te kruipen. En zo’n leesflow is ook heerlijk inderdaad. Geniet ervan.

  Ikhartje(1) deze reactie

  mirandaschuchhard Beantwoorden

Reageer op: Column op zondag: voor het slapengaan

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten