15 december 2014

Vrij spel van Linda Jansma

Een nieuwe thriller van Linda Jansma… daar kijk ik altijd naar uit!  En na een leesdip is dat heel erg fijn, iets lezen waarvan je weet dat het goed is.

‘Vrij spel’ is ook weer heel erg goed en spannend. Het gaat over de familie Overmars. Een normaal gezin zo op het oog. Maar dochter Emma is slachtoffer van een extreme groepsverkrachting. Vader Nick werkt bij de politie en ziet zijn dochter lijden. Uitgerekend hij staat tijdens zijn nachtdienst tegenover één van de brute verkrachters.

De verkachters maken deel uit van een zeer gevaarlijke jeugdbende en zijn zeer meedogenloos. Ze zijn woedend dat hun maat is doodgeschoten en zinnen op wraak. Ze treiteren de familie Overmars op extreme wijze en deinzen nergens voor terug. Ondertussen zit Emma in therapie en wordt het schietincident van Nick onderzocht. Schoot hij uit zelfverdediging omdat de jongen in kwestie zijn wapen trok of was de reden van persoonlijke aard?

Het verhaal wordt vertelt vanuit verschillende perspectieven. Gwen, de moeder van Emma. Emma zelf… en haar verhaal begint eerder, zij omschrijft de brute groepsverkrachting. De pastoor komt aan het woord: Luke… Hij woont in het park en was getuige van de verkrachting. In zijn verleden was hij ook een bendelid. Hij begrijpt de jongens, maar nadat hij getuige is geweest, komt hij zelf ook in de problemen met zijn geweten en weet hij zich geen raad meer.

En dan is er Ozzie. Hij is lid van de bende. Hij kent ze allemaal en soms luisteren ze naar hem, maar vaak ook niet. Ozzie wordt vaak ergens buitengehouden, maar hij doet zijn best om de groep toch te peilen. Hij heeft nog iets van menselijkheid in zich. Maar de jonge bendeleden zijn niet te stoppen.

Over dit verhaal kun je veel vertellen, maar sommige dingen moet je toch echt zelf lezen. Zoals de brute groepsverkrachting. Als je het leest, dan stokt je adem. Natuurlijk is dit boek fictie, maar laten we eerlijk zijn: zulke gebeurtenissen komen echt voor in de wereld. De pijn die Emma met zich meedraagt zal ze levenslang voelen. Linda Jansma heeft dat treffend omschreven. Je leest dat Emma langzaam weer mee wil draaien met de maatschappij, maar toch huiverig blijft. Aanrakingen en zelfs knuffels van vrienden voelen aan als een bedreiging.

Gwen, de moeder ziet het allemaal aan. Zij en Nick kunnen de pijn niet weghalen. Ook zusje Jari vond ik heel leuk neergezet. Ze is jonger dan Emma, maar wel heel beschermend naar haar grote zus toe. Het personage Luke, de pastoor… daar heb ik mijn twijfels bij. Aan de ene kant voegde hij voor mij weinig toe. Maar voor de gang van het verhaal snap ik wel zijn bijdrage, ook gezien zijn rol in de finale. Door zijn verhaallijn te volgen is het allemaal wel wat duidelijker wat zijn aandeel in alles is.

Ik vond ‘Vrij spel’ heel spannend. Vooral onderhuidse spanning. Ik sloeg GTST over en ging zelfs een uur eerder naar bed, terwijl ik niet zo graag vroeg naar bed ga. Maar ik wou weten hoe het verder ging met de familie Overmars. En Linda schrijft gewoon zo ontzettend goed, ze wordt gewoon steeds beter.

‘Vrij spel’ is een rauwe thriller, maar ook met de gemoedelijkheid van een liefdevol gezin.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: