Vrij spel van Linda Jansma

vrij spel coverEen nieuwe thriller van Linda Jansma… daar kijk ik altijd naar uit!  En na een leesdip is dat heel erg fijn, iets lezen waarvan je weet dat het goed is.

‘Vrij spel’ is ook weer heel erg goed en spannend. Het gaat over de familie Overmars. Een normaal gezin zo op het oog. Maar dochter Emma is slachtoffer van een extreme groepsverkrachting. Vader Nick werkt bij de politie en ziet zijn dochter lijden. Uitgerekend hij staat tijdens zijn nachtdienst tegenover één van de brute verkrachters. Hij schiet…

De verkachters maken deel uit van een zeer gevaarlijke jeugdbende en zijn zeer meedogenloos. Ze zijn woedend dat hun maat is doodgeschoten en zinnen op wraak. Ze treiteren de familie Overmars op extreme wijze en deinzen nergens voor terug. Ondertussen zit Emma in therapie en wordt het schietincident van Nick onderzocht. Schoot hij uit zelfverdediging omdat de jongen in kwestie zijn wapen trok of was de reden van persoonlijke aard?

Het verhaal wordt vertelt vanuit verschillende perspectieven. Gwen, de moeder van Emma. Emma zelf… en haar verhaal begint eerder, zij omschrijft de brute groepsverkrachting. De pastoor komt aan het woord: Luke… Hij woont in het park en was getuige van de verkrachting. In zijn verleden was hij ook een bendelid. Hij begrijpt de jongens, maar nadat hij getuige is geweest, komt hij zelf ook in de problemen met zijn geweten en weet hij zich geen raad meer.

En dan is er Ozzie. Hij is lid van de bende. Hij kent ze allemaal en soms luisteren ze naar hem, maar vaak ook niet. Ozzie wordt vaak ergens buitengehouden, maar hij doet zijn best om de groep toch te peilen. Hij heeft nog iets van menselijkheid in zich. Maar de jonge bendeleden zijn niet te stoppen.

Over dit verhaal kun je veel vertellen, maar sommige dingen moet je toch echt zelf lezen. Zoals de brute groepsverkrachting. Als je het leest, dan stokt je adem. Natuurlijk is dit boek fictie, maar laten we eerlijk zijn: zulke gebeurtenissen komen echt voor in de wereld. De pijn die Emma met zich meedraagt zal ze levenslang voelen. Linda Jansma heeft dat treffend omschreven. Je leest dat Emma langzaam weer mee wil draaien met de maatschappij, maar toch huiverig blijft. Aanrakingen en zelfs knuffels van vrienden voelen aan als een bedreiging.

Gwen, de moeder ziet het allemaal aan. Zij en Nick kunnen de pijn niet weghalen. Ook zusje Jari vond ik heel leuk neergezet. Ze is jonger dan Emma, maar wel heel beschermend naar haar grote zus toe. Het personage Luke, de pastoor… daar heb ik mijn twijfels bij. Aan de ene kant voegde hij voor mij weinig toe. Maar voor de gang van het verhaal snap ik wel zijn bijdrage, ook gezien zijn rol in de finale. Door zijn verhaallijn te volgen is het allemaal wel wat duidelijker wat zijn aandeel in alles is.

Ik vond ‘Vrij spel’ heel spannend. Vooral onderhuidse spanning. Ik sloeg GTST over en ging zelfs een uur eerder naar bed, terwijl ik niet zo graag vroeg naar bed ga. Maar ik wou weten hoe het verder ging met de familie Overmars. En Linda schrijft gewoon zo ontzettend goed, ze wordt gewoon steeds beter.

‘Vrij spel’ is een rauwe thriller, maar ook met de gemoedelijkheid van een liefdevol gezin.


Reageer op: Vrij spel van Linda Jansma

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten