22 december 2014

De stad, de kroeg en de man van Eva Hoeke

Ik ben fan van columns en ik ben altijd op zoek naar nieuwe bundels. Tot mijn verrassing ontdekte ik laatst een nieuwe bundel. En wel die van Eva Hoeke! Ik was erg benieuwd naar deze bundel en ik begon er blanco in.

Eva woont in Amsterdam. Ze schrijft beeldend over de Haarlemmerdijk, de typische Amsterdamse kroegjes en over het bruisende leven in Amsterdam. Maar ook columns over de kat, omhoog gevallen gedoe bij The Amsterdam Fashion International Week en de simpele dingen des levens zoals Chinees afhalen.

Eva zit vol zelfspot en grappige situaties komen er genoeg voorbij, maar daarnaast is er ook een plek voor de wat serieuze en melancholische columns in deze bundel. In de kroegen en in de stad komt Eva de mooie, maar ook rauwe verhalen tegen. Eva kijkt en luistert graag naar mensen en weet ook de rauwe kant van het leven treffend te beschrijven. Bijvoorbeeld het verhaal van Maryam en de column over de Syrische vrouw Ala.  Er worden in die columns rake beelden geschetst van bewogen vrouwenlevens en dat vond ik indrukwekkend om te lezen.

Eva is niet alleen. Er is ook nog een man: Marcel van Roosmalen. Hij komt af en toe tussendoor met zijn kant van het verhaal. Over bijvoorbeeld cadeautjes geven, stoppen met roken en om zijn zegje te doen over de nieuwe kat in huis. Marcel schrijft leuk, maar Eva vond ik duidelijk leuker uit de hoek komen.

Het is een fijne bundel om mee naar te bed om voor het slapengaan een stuk of vijf columns te lezen. Alles achter elkaar vind ik niet echt een goed idee. Zelf raak ik dan “verzadigd” na een uur columns lezen. Nee,  een columnbundel is het fijnst om lekker te verspreiden over de hele week. Het blijft ideaal als bedboek.