24 december 2014

Sprookjesmaand: Luister Sprookjes van Lekturama

Als ik eraan terugdenk, dan denk ik aan de kleur rood. De voorkant van de kaften waren weliswaar heel kleurrijk, maar de rest van de vormgeving was rood. Ook de cassettebandjes. De Luister Sprookjes van Lekturama zijn voor mij een duidelijke herinnering aan mijn kindertijd.

Het cassettebandje ging gelijk op met het boek. Je kon exact meelezen en er klonk een ping als je de pagina om moest slaan. Dat was meer voor de kinderen die niet konden lezen, maar die wel via de rijk geïllustreerde plaatjes het verhaal volgden.

Als het cassettebandje begon klonk er een vrolijke melodie en daarna kwam er een prettige voorleesstem en een lichte vorm van muziek. De sprookjes werden afgewisseld met vertellingen. Bijvoorbeeld het verhaal van Jasper en de regenboog. Ik draaide de bandjes helemaal suf. Bij ons op school hadden we de gehele collectie aan bandjes en daar mochten we in de pauze naar luisteren.

Ik heb nog steeds één exemplaar in mijn bezit van deze serie, het bandje ben ik kwijt. En ik denk ook niet dat het bandje nog terug te luisteren is. Omdat het verduurd is, maar ook omdat ik beslist niet weet waar ik een cassetterecorder vandaan moet halen.  Stiekem bevorderde deze serie ook wel mijn leessnelheid, want ik weet nog dat ik het heel leuk vond om zo goed mogelijk mee te lezen met de stem van het cassettebandje.

Kennen jullie deze serie nog?

18 reacties

 • 24 december, 2014 om 15:20
  biebmiepje zegt:

  Jaaahhh!! Heb hier een hele collectie staan 🙂 En nog altijd de bedoeling om de bandjes eens te digitaliseren, als het niet al te laat is…


  biebmiepje
  Beantwoorden

 • 24 december, 2014 om 16:31
  A moon full of books zegt:

  Ik ben cassettebandjes aan het digitaliseren en de bandjes uit de jaren ’60 zijn niet meer heel fantastisch meer (maar nog wel goed te beluisteren op zich, maar bij 1 bandje was het best wel slecht geworden, maar was nog steeds te beluisteren). Jaren ’70 en later klonk allemaal nog goed, ook de bandjes die ik erg vaak heb beluisterd.
  Ik heb alleen geen Lekturama-bandjes, al ken ik de boeken wel. Ik moet dan ook aan de kleur rood denken inderdaad 🙂 Wel heb ik andere bandjes met sprookjes en veel Disney-luisterbandjes (ook dat je mee kon lezen in een boekje).


  A moon full of books
  Beantwoorden

  • 24 december, 2014 om 18:17
   Leesdame zegt:

   Ik had vroeger ook andere bandjes met voorgelezen sprookjes. Niet van Disney trouwens.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 24 december, 2014 om 16:58
  irisleest zegt:

  Ik heb hier 5 delen staan, maar inderdaad ook zonder cassettebandjes. Net zoals jij associeer ik deze boeken met de kleur rood. Ik herinner me ook dat ik de verhalen niet altijd even leuk vond, of in ieder geval de versies. Ze voelden wat ouderwets? Maar misschien was dat ook alleen omdat mijn moeder altijd vertelde dat zij ze vroeger ook had (waarvan ik me dan weer afvraag: hadden ze toen al cassettebandjes? geen idee..)


  irisleest
  Beantwoorden

  • 24 december, 2014 om 18:17
   Leesdame zegt:

   Daar heb je wel gelijk in, ik vond ze ook ‘anders’ dan bijvoorbeeld de sprookjes uit het boek van Grimm. Werden ze heel vroeger op langspeelplaten verkocht misschien? Ik heb eigenlijk geen idee.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 24 december, 2014 om 20:43
  Jantine zegt:

  Ik had hier vroeger ook een paar boeken van, die ik praktisch stuk las, met of zonder bandje. Heerlijk!

  Op scouting hebben we ook een paar van deze boeken staan, maar voor de leeftijd waar ik leiding aan geef (5 tot 7 jaar) zijn sommige sprookjes net te volwassen. Dat merkte ik toen ik ‘De Ganzenhoedster’ voorlas tijdens de drinkpauze, ik heb er toch stukken als de onthoofding van dat paard uit weg gelaten bijvoorbeeld.


  Jantine
  Beantwoorden

  • 27 december, 2014 om 23:34
   Leesdame zegt:

   Welke boeken had jij? Ik was zo weg van dat verhaal van Jasper en de regenboog. Maar ook over de elfjes van de schoenmaker 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

   • 8 januari, 2015 om 23:06
    Jantine zegt:

    Ik herinner me vooral Roodkapje, De wolf en de zeven geitjes, iets met een reus en iets over de zon en de wind die vochten om wie het eerst bij een man de jas uitkreeg 😉


    Jantine
    Beantwoorden

 • 31 december, 2014 om 18:28
  Daphna zegt:

  Geweldige boeken, Jeugdsentiment.


  Daphna
  Beantwoorden

 • 23 januari, 2015 om 20:07
  Mirjam Vervloet zegt:

  Oewwwww, volgens mij staan deze boeken mét bandjes nog bij m’n ouders op zolder. Volgende week toch eens naar op zoek dan 😀


  Mirjam Vervloet
  Beantwoorden

 • 22 oktober, 2016 om 08:56
  J. de Vries zegt:

  Heb het idee dat de site niet meer bestaat


  J. de Vries
  Beantwoorden

 • 22 oktober, 2016 om 08:59
  J. de Vries zegt:

  Ten minste er staan geen hoorspelen meer op


  J. de Vries
  Beantwoorden

  • 22 oktober, 2016 om 20:15
   Leesdame zegt:

   Als je graag de hoorspelen weer eens wilt beluisteren, op Youtube kan je ze ook terugvinden.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 22 oktober, 2016 om 20:18
  J. de Vries zegt:

  Weet ik vind het alleen jammer dat die site niet meer werkt stond veel goeds op


  J. de Vries
  Beantwoorden

  • 22 oktober, 2016 om 20:23
   Leesdame zegt:

   Het is inderdaad jammer, vooral ook omdat veel mensen enthousiast doorklikken en dan op ‘niets’ uitkomen. Beetje dode mus dan, die link 🙂 Dus ik heb even bijgewerkt.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 7 december, 2020 om 00:38
  Lekturama-fan zegt:

  Inderdaad nog wel wat luistersprookjes op YouTube te vinden, maar houdt niet over en ook niet de overige verhalen.
  Ik zocht het lied van: Ik ben een oude walrus en ik woon bij de zee, toen kwamen de noormannen en namen al mijn tanden mee. Nu ga ik Odin de koning van de goden. Die wil me vast wel helpen want stelen is verboden…
  Grappig, maar nergens meer te vinden…


  Lekturama-fan
  Beantwoorden

  • 8 december, 2020 om 21:14
   Leesdame zegt:

   Ik ken het lied niet, maar wie weet iemand van mijn lezers wel 🙂 En geef de moed niet op, want het kan zomaar ergens opduiken. Ik zocht zelf meer dan 25 jaar naar een oude verfilming van Sneeuwwitje en ik vond deze vorige maand per toeval op Youtube. Wie zoekt zal vinden 😉


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: