Sprookjesmaand: Luister Sprookjes van Lekturama

sprookjesboek coverAls ik eraan terugdenk, dan denk ik aan de kleur rood. De voorkant van de kaften waren weliswaar heel kleurrijk, maar de rest van de vormgeving was rood. Ook de cassettebandjes. De Luister Sprookjes van Lekturama zijn voor mij een duidelijke herinnering aan mijn kindertijd.

Het cassettebandje ging gelijk op met het boek. Je kon exact meelezen en er klonk een ping als je de pagina om moest slaan. Dat was meer voor de kinderen die niet konden lezen, maar die wel via de rijk geïllustreerde plaatjes het verhaal volgden.

Als het cassettebandje begon klonk er een vrolijke melodie en daarna kwam er een prettige voorleesstem en een lichte vorm van muziek. De sprookjes werden afgewisseld met vertellingen. Bijvoorbeeld het verhaal van Jasper en de regenboog. Ik draaide de bandjes helemaal suf. Bij ons op school hadden we de gehele collectie aan bandjes en daar mochten we in de pauze naar luisteren.

Ik heb nog steeds één exemplaar in mijn bezit van deze serie, het bandje ben ik kwijt. En ik denk ook niet dat het bandje nog terug te luisteren is. Omdat het verduurd is, maar ook omdat ik beslist niet weet waar ik een cassetterecorder vandaan moet halen.  Stiekem bevorderde deze serie ook wel mijn leessnelheid, want ik weet nog dat ik het heel leuk vond om zo goed mogelijk mee te lezen met de stem van het cassettebandje.

Kennen jullie deze serie nog?

 


18 reacties

 • 24 december, 2014 om 15:20
  biebmiepje zegt:

  Jaaahhh!! Heb hier een hele collectie staan 🙂 En nog altijd de bedoeling om de bandjes eens te digitaliseren, als het niet al te laat is…

  Ikhartje(1) deze reactie

  biebmiepje Beantwoorden

 • 24 december, 2014 om 16:31
  A moon full of books zegt:

  Ik ben cassettebandjes aan het digitaliseren en de bandjes uit de jaren ’60 zijn niet meer heel fantastisch meer (maar nog wel goed te beluisteren op zich, maar bij 1 bandje was het best wel slecht geworden, maar was nog steeds te beluisteren). Jaren ’70 en later klonk allemaal nog goed, ook de bandjes die ik erg vaak heb beluisterd.
  Ik heb alleen geen Lekturama-bandjes, al ken ik de boeken wel. Ik moet dan ook aan de kleur rood denken inderdaad 🙂 Wel heb ik andere bandjes met sprookjes en veel Disney-luisterbandjes (ook dat je mee kon lezen in een boekje).

  Ikhartje(1) deze reactie

  A moon full of books Beantwoorden

  • 24 december, 2014 om 18:17
   Leesdame zegt:

   Ik had vroeger ook andere bandjes met voorgelezen sprookjes. Niet van Disney trouwens.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 24 december, 2014 om 16:58
  irisleest zegt:

  Ik heb hier 5 delen staan, maar inderdaad ook zonder cassettebandjes. Net zoals jij associeer ik deze boeken met de kleur rood. Ik herinner me ook dat ik de verhalen niet altijd even leuk vond, of in ieder geval de versies. Ze voelden wat ouderwets? Maar misschien was dat ook alleen omdat mijn moeder altijd vertelde dat zij ze vroeger ook had (waarvan ik me dan weer afvraag: hadden ze toen al cassettebandjes? geen idee..)

  Ikhartje(1) deze reactie

  irisleest Beantwoorden

  • 24 december, 2014 om 18:17
   Leesdame zegt:

   Daar heb je wel gelijk in, ik vond ze ook ‘anders’ dan bijvoorbeeld de sprookjes uit het boek van Grimm. Werden ze heel vroeger op langspeelplaten verkocht misschien? Ik heb eigenlijk geen idee.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 24 december, 2014 om 20:43
  Jantine zegt:

  Ik had hier vroeger ook een paar boeken van, die ik praktisch stuk las, met of zonder bandje. Heerlijk!

  Op scouting hebben we ook een paar van deze boeken staan, maar voor de leeftijd waar ik leiding aan geef (5 tot 7 jaar) zijn sommige sprookjes net te volwassen. Dat merkte ik toen ik ‘De Ganzenhoedster’ voorlas tijdens de drinkpauze, ik heb er toch stukken als de onthoofding van dat paard uit weg gelaten bijvoorbeeld.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jantine Beantwoorden

  • 27 december, 2014 om 23:34
   Leesdame zegt:

   Welke boeken had jij? Ik was zo weg van dat verhaal van Jasper en de regenboog. Maar ook over de elfjes van de schoenmaker 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 8 januari, 2015 om 23:06
    Jantine zegt:

    Ik herinner me vooral Roodkapje, De wolf en de zeven geitjes, iets met een reus en iets over de zon en de wind die vochten om wie het eerst bij een man de jas uitkreeg 😉

    Ikhartje(1) deze reactie

    Jantine Beantwoorden

 • 31 december, 2014 om 18:28
  Daphna zegt:

  Geweldige boeken, Jeugdsentiment.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Daphna Beantwoorden

 • 23 januari, 2015 om 20:07
  Mirjam Vervloet zegt:

  Oewwwww, volgens mij staan deze boeken mét bandjes nog bij m’n ouders op zolder. Volgende week toch eens naar op zoek dan 😀

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mirjam Vervloet Beantwoorden

 • 22 oktober, 2016 om 08:56
  J. de Vries zegt:

  Heb het idee dat de site niet meer bestaat

  Ikhartje(1) deze reactie

  J. de Vries Beantwoorden

 • 22 oktober, 2016 om 08:59
  J. de Vries zegt:

  Ten minste er staan geen hoorspelen meer op

  Ikhartje(1) deze reactie

  J. de Vries Beantwoorden

  • 22 oktober, 2016 om 20:15
   Leesdame zegt:

   Als je graag de hoorspelen weer eens wilt beluisteren, op Youtube kan je ze ook terugvinden.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 22 oktober, 2016 om 20:18
  J. de Vries zegt:

  Weet ik vind het alleen jammer dat die site niet meer werkt stond veel goeds op

  Ikhartje(1) deze reactie

  J. de Vries Beantwoorden

  • 22 oktober, 2016 om 20:23
   Leesdame zegt:

   Het is inderdaad jammer, vooral ook omdat veel mensen enthousiast doorklikken en dan op ‘niets’ uitkomen. Beetje dode mus dan, die link 🙂 Dus ik heb even bijgewerkt.

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 december, 2020 om 00:38
  Lekturama-fan zegt:

  Inderdaad nog wel wat luistersprookjes op YouTube te vinden, maar houdt niet over en ook niet de overige verhalen.
  Ik zocht het lied van: Ik ben een oude walrus en ik woon bij de zee, toen kwamen de noormannen en namen al mijn tanden mee. Nu ga ik Odin de koning van de goden. Die wil me vast wel helpen want stelen is verboden…
  Grappig, maar nergens meer te vinden…

  Ikhartje(0) deze reactie

  Lekturama-fan Beantwoorden

  • 8 december, 2020 om 21:14
   Leesdame zegt:

   Ik ken het lied niet, maar wie weet iemand van mijn lezers wel 🙂 En geef de moed niet op, want het kan zomaar ergens opduiken. Ik zocht zelf meer dan 25 jaar naar een oude verfilming van Sneeuwwitje en ik vond deze vorige maand per toeval op Youtube. Wie zoekt zal vinden 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Sprookjesmaand: Luister Sprookjes van Lekturama

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten