De achtbaantester van Nancy Olthoff

De achtbaantester cover

De cover en de omslagtekst van ‘De achtbaantester’ sprak al een tijdje tot mijn verbeelding. Maar achter deze vrolijke en stralende kaft schuilt een pijnlijk en eenzaam verhaal.

Herman is een beetje anders dan anderen. Hij woont op zichzelf, zijn ouders zijn overleden. Herman heeft een grote passie voor knikkers en knikkerbanen. Hij maakt zijn huis grondig schoon en eet graag brood met speculaas. Nu heeft hij een gratis maandabonnement op het pretpark Wonderland gekregen. Daar ontmoet hij de mooie Jeanette, verkoopster in de suikerspinkraam.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Door Jeanette wordt Herman min of meer gedwongen om uit zijn comfortzone te komen. Hij probeert uit te vinden hoe hij haar duidelijk kan maken dat hij haar leuk vindt en daarom gaat hij die maand regelmatig terug naar het park Wonderland. In Wonderland staat ook de Cycloop, een achtbaan. In een opwelling zegt Herman tegen Jeanette dat hij achtbaantester is. Een leugentje.

In zijn jeugd is Herman gepest, zijn moeder overleed en zijn vader gaf niet lang daarna het leven ook op. Herman leeft van een toelage in het huis van zijn ouders, zijn vader had alles goed geregeld. Hij wordt nog wel in de gaten gehouden door oom Frans, maar oom Frans is ernstig ziek. Herman heeft zo zijn eigen kijk op het leven om hem heen.

Knikkers en knikkerbanen

Herman leidt een eenzaam leven, hij is niet goed in sociaal contact, al zou hij dat wel willen. In het pretpark volgt hij een vaste routine. Knuffelen met de lama, langs de sprekende boom en dan naar Jeanette bij het suikerspinkraampje. Zijn knikkers geven hem steun en afleiding. Hij heeft een kamer vol knikkerbanen en een bijzondere verzameling knikkers. Als hij onrustig wordt denkt hij aan zijn knikkers, of hij raakt ze aan.

Hij denkt ook vaak terug aan zijn ouders. De dood van zijn moeder. Deze herinneringen doen hem pijn. Je voelt dat erg goed tussen de regels door. Het afspraakje met Jeanette komt steeds dichterbij. De sfeer wordt steeds ongemakkelijker. Herman krijgt het steeds benauwder. Hoe moet hij uitleggen dat hij geen achtbaantester is? En wat moet hij doen aan zijn angst voor achtbanen?

Wonderland en de Cycloop

Nancy Olthoff heeft een mooie en ingetogen schrijfstijl. De hoofdstukken zijn vrij kort en het boek is niet al te dik. Je krijgt een goed beeld van het leventje van Herman. Nancy Olthoff geeft hem ook genoeg stof tot nadenken mee. Zo denkt hij na over leugentjes om bestwil, over het gedrag van mensen en probeert hij de dood van zijn moeder nog altijd een plek te geven.

Het pretpark heeft een centrale rol in dit boek en dan met name de achtbaan. De Cycloop staat voor het einde en een nieuw begin. Leven en dood. Verleden en toekomst. De Cycloop heeft ook een rol gespeeld in Herman’s verleden en waar je ook loopt in het park, de Cycloop zie je overal bovenuit steken.

Ik vond ‘De achtbaantester’ een bijzonder boek om te lezen. Met als extraatje leuke informatie over achtbanen en knikkers. Het einde leek even een open einde te worden, maar Nancy Olthoff weet het kort en krachtig samen te vatten, waardoor ik opgelucht adem kon halen.


Reageer op: De achtbaantester van Nancy Olthoff

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten