De andere familie Klein van Marieke Groen

De andere familie KleinIk besloot om een paar pagina’s te lezen voor het slapengaan, maar ik zat al snel in het verhaal, dus dat werden een paar hoofdstukken.

Het verhaal draait om de familie Klein. Alleen dochter Amber heeft een naam in dit gezin. De rest wordt moeder, vader, broertje, opa en oma genoemd. Amber leeft in een liefdeloos gezin waar vrijwel iedereen met zichzelf bezig is. Alleen bij opa en oma is ze graag, een huis waar alles volhangt met spullen van de KLM. Amber heeft vreemde gedachtes en droomt over ontsnappen uit dit leven. Ze fantaseert en vlucht, maar verlangt tegelijkertijd naar liefde van haar ouders.

Een liefdeloos gezin
De moeder correspondeert met Amerikaanse gevangenen die wachten op hun doodstraf. Als die tijd is aangebroken kookt moeder het laatste maal van de gevangenen voor het gezin. Vader is liefdeloos en absoluut niet vaderlijk naar Amber toe. Hij negeert haar zelfs een periode. Ook zitten zijn handen los. Het broertje zoekt wel af en toe contact met Amber, maar laat haar ook gemakkelijk links liggen.

Amber is graag bij haar grootouders. Opa gaat af en toe alleen op reis. Amber ontdekt dat hij een geheim dubbelleven leidt. Maar later in het boek krijg ik de indruk dat dit geheim niet zo geheim is en dat het meer een stilzwijgend dubbelleven is. Uiteindelijk trekt Amber tijdelijk in bij haar oma, daar komt Amber meer tot leven en lijkt ze zich beter te voelen.

Korte hoofdstukken
De hoofdstukken zijn kort, de schrijfstijl heeft een grimmige ondertoon en normale huiselijke dingen komen heel apart over als Amber deze deelt met de lezer. Zoals het Sinterklaasfeest in het gezin, maar ook hoe moeder zich gedraagt. Tussen de regels voel je dat Amber naar haar moeder verlangt, maar de moeder gedraagt zich afstandelijk en ‘onbereikbaar’. Deze frustratie is voelbaar.

Tijdens het lezen viel het me op dat er veel overeenkomsten zijn met ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld. ‘De andere familie Klein’ is al een paar jaar geleden geschreven, maar toch zitten er wat gelijkenissen in. Zoals de nadruk op de obstipatie van Amber, maar ook het gedrag en de denkwijzes van Amber vond ik lijken op Jas uit ‘De avond is ongemak’. En ja, ook diezelfde ongemakkelijke sfeer voelde ik tussen de regels.

Aanrader
Als je van literaire romans met een naargeestig laagje houdt, dan raad ik je deze aan! Ik lees zelf deze romans graag, want ze stemmen tot nadenken en het is interessant om te puzzelen met de info die je tussen de regels doorleest. Als je een liefhebber bent van ‘De avond is ongemak’, ‘Het wolfgetal’ of ‘Het smelt’, dan past dit boek ook prima in jouw boekenkast.

Marieke Groen schreef al meerdere romans, waarvan ik de meeste -na het lezen van dit boek- toegevoegd heb op mijn Goodreads-plank voor boeken die ik nog graag wil lezen. Zoals ‘Liefde is een afspraak’ en de verhalenbundel ‘De frietsteeg’.


Reageer op: De andere familie Klein van Marieke Groen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten