23 augustus 2018

De andere familie Klein van Marieke Groen

Ik besloot om een paar pagina’s te lezen voor het slapengaan, maar ik zat al snel in het verhaal, dus dat werden een paar hoofdstukken.

Het verhaal draait om de familie Klein. Alleen dochter Amber heeft een naam in dit gezin. De rest wordt moeder, vader, broertje, opa en oma genoemd. Amber leeft in een liefdeloos gezin waar vrijwel iedereen met zichzelf bezig is. Alleen bij opa en oma is ze graag, een huis waar alles volhangt met spullen van de KLM. Amber heeft vreemde gedachtes en droomt over ontsnappen uit dit leven. Ze fantaseert en vlucht, maar verlangt tegelijkertijd naar liefde van haar ouders.

Een liefdeloos gezin

De moeder correspondeert met Amerikaanse gevangenen die wachten op hun doodstraf. Als die tijd is aangebroken kookt moeder het laatste maal van de gevangenen voor het gezin. Vader is liefdeloos en absoluut niet vaderlijk naar Amber toe. Hij negeert haar zelfs een periode. Ook zitten zijn handen los. Het broertje zoekt wel af en toe contact met Amber, maar laat haar ook gemakkelijk links liggen.

Amber is graag bij haar grootouders. Opa gaat af en toe alleen op reis. Amber ontdekt dat hij een geheim dubbelleven leidt. Maar later in het boek krijg ik de indruk dat dit geheim niet zo geheim is en dat het meer een stilzwijgend dubbelleven is. Uiteindelijk trekt Amber tijdelijk in bij haar oma, daar komt Amber meer tot leven en lijkt ze zich beter te voelen.

Korte hoofdstukken

De hoofdstukken zijn kort, de schrijfstijl heeft een grimmige ondertoon en normale huiselijke dingen komen heel apart over als Amber deze deelt met de lezer. Zoals het Sinterklaasfeest in het gezin, maar ook hoe moeder zich gedraagt. Tussen de regels voel je dat Amber naar haar moeder verlangt, maar de moeder gedraagt zich afstandelijk en ‘onbereikbaar’. Deze frustratie is voelbaar.

Tijdens het lezen viel het me op dat er veel overeenkomsten zijn met ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld. ‘De andere familie Klein’ is al een paar jaar geleden geschreven, maar toch zitten er wat gelijkenissen in. Zoals de nadruk op de obstipatie van Amber, maar ook het gedrag en de denkwijzes van Amber vond ik lijken op Jas uit ‘De avond is ongemak’. En ja, ook diezelfde ongemakkelijke sfeer voelde ik tussen de regels.

Aanrader

Als je van literaire romans met een naargeestig laagje houdt, dan raad ik je deze aan! Ik lees zelf deze romans graag, want ze stemmen tot nadenken en het is interessant om te puzzelen met de info die je tussen de regels doorleest. Als je een liefhebber bent van ‘De avond is ongemak’, ‘Het wolfgetal’ of ‘Het smelt’, dan past dit boek ook prima in jouw boekenkast.

Marieke Groen schreef al meerdere romans, waarvan ik de meeste -na het lezen van dit boek- toegevoegd heb op mijn Goodreads-plank voor boeken die ik nog graag wil lezen. Zoals ‘Liefde is een afspraak’ en de verhalenbundel ‘De frietsteeg’.