De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld

De avond is ongemak coverZelden heb ik zo’n ongemakkelijk gevoel tijdens het lezen gehad als bij dit boek. Marieke Lucas Rijneveld debuteerde met een dichtbundel, dit is haar eerste literaire roman.

‘De avond is ongemak’ draait om een gelovig boerengezin. Dochter Jas wil haar jas niet meer uittrekken na de dood van haar broer Matthies. In het boerengezin is het leven daarna niet meer zoals het was. De ouders zien niet hoe de kinderen afglijden in morbide en perverse spelletjes. Vader is vooral bezig met de koeien, maar dan breekt er MKZ uit.

Ongemak
Er is een hoop ongemak in dit boek. Het meest fascinerende personage is dochter Jas. Ze heeft vreemde gedachtes in haar hoofd. Zo denkt ze dat er in de kelder van het huis Joden verstopt zitten. Moeder brengt immers regelmatig een boodschappentas vol voedsel naar de kelder. Daarnaast doet ze rare dingen, zoals een punaise in haar navel steken. Ook heeft Jas erg veel problemen met haar stoelgang. Deze klacht komt steeds terug in het boek.

Jas en haar broer Obbe en zus Hanna lijken langzaam te ontsporen. Zo moet Jas af en toe bizarre dingen doen in ruil voor iets wat ze graag wil. Jas denkt soms erg wijs voor haar leeftijd. Dan is ze bezig met het spel The Sims en de Sims te laten tongen… Even later heeft ze het weer over Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal. Om later weer over te gaan op een morbide gedachte en/of activiteit. Daardoor is het soms lastig om Jas te peilen.

Poëtisch
De schrijfstijl van ‘De avond is ongemak’ is poëtisch en sober tegelijkertijd. De somberheid van het boerengezin sijpelt tussen de regels. Maar het voelde ook afstandelijk. De personages zijn niet tastbaar. Als ik mijn ogen sluit zie ik geen Jas voor me staan. Bij andere boeken heb ik dat wel, maar bij Jas krijg ik geen beeld. Wel van de omgeving en de situatie. De boerderij en het land zie ik bijvoorbeeld zo voor me.

De passages zijn soms beetje over the edge, dat geeft een akelig onderbuik gevoel tijdens het lezen. Ook voelt het soms bijna vies. De vele passages over Jas en haar obstipatie , de groene zeep die in haar achterste wordt gestopt… de (ontspoorde) zoektocht naar seksualiteit. Als het een film was geweest had ik mijn vingers voor mijn ogen gehouden denk ik. Maar toen ik het boek uit had, viel het kwartje en begreep ik deze metaforen wel.

Niet willen missen
‘De avond is ongemak’ is niet het gemakkelijkste boek om te lezen. Je hebt in ieder geval een sterke maag nodig. Tegelijkertijd is het ook een bijzonder en poëtisch debuut vol met mooie citaten. Ik heb op mijn e-reader dan ook een hele lijst markeringen en notities gemaakt tijdens het lezen. Het is niet het allermooiste boek wat ik in tijden las, maar ik had dit boek ook niet willen missen!

Een mooi citaat vond ik dit: “Als iemand dichtbij staat of ligt krijg ik het gevoel dat ik iets moet bekennen, dat ik mij moet verantwoorden voor mijn aanwezigheid…” Was een mooie doordenker.


2 reacties

 • 18 april, 2018 om 18:34
  Claat zegt:

  Graag gelezen en wijzer geworden, opnieuw een eerlijke recensie van je Loen!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Claat Beantwoorden

 • 18 april, 2018 om 22:05
  Marliesdbr zegt:

  Wat goed verwoord. Ook ik had een ongemakkelijk gevoel tijdens het lezen van dit boek.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marliesdbr Beantwoorden

Reageer op: De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten