23 april 2018

Waterjager van Chris Polanen

Een tijdje geleden werd ik benaderd door schrijver Chris Polanen, of ik interesse had om zijn boek te lezen. In die periode was het een beetje druk, maar ik was toch nieuwsgierig, dus gaf ik aan dat ik het boek later via Kobo Plus zou lezen.

In de nabije toekomst is de stad Paramaribo door een dijkdoorbraak onder water komen te staan. De bewoners zijn gevlucht. Goudzoekers, prostituees en criminelen zijn nog wel aanwezig. De ondergelopen stad heeft nu zijn eigen wetten, met harde hand hanteert Jean Christoph de scepter. Dan komt zijn broer Joshua terug…

Joshua

Twintig jaar eerder vertrok Joshua met zijn moeder naar Nederland. In Amsterdam kon hij niet aarden, hij studeerde geneeskunde en werd huisarts. De heimwee bleef en hij keert daarom tijdelijk terug naar Paramaribo. Daar komt hij terecht in een stad vol chaos en gevechten onder leiding van zijn broer. In de stad wordt het leven steeds grimmiger, Joshua besluit zijn vak uit te oefenen in Paramaribo.

Chris Polanen voert nog meer interessante (bij)personages op, waarvan de overleden Ambrose de meest fascinerende is. Hij geeft een magisch realistisch laagje aan het verhaal. Ook is er de mooie Aparecida, de schipper Ralph en de nogal heftige tweeling Roy en Ray.

Beeldend geschreven

Auteur Chris Polanen schrijft erg beeldend over de omgeving. Het is gemakkelijk om de ondergelopen stad voor je te zien. Ook schrijft hij beeldend over Joshua, hoe hij hier in Nederland zich nergens thuis voelt. Hij is onzeker en gevoelig. Uiteindelijk studeert hij af als huisarts, maar ook dan voelt hij zich nog steeds niet op zijn plek. De contrasten tussen Nederland en Suriname zijn enorm.

Toch zakte af en toe mijn aandacht weg. Bij gewelddadige passages bijvoorbeeld. Dat trekt mij niet zo. Het boek voelde bij vlagen aan als een ‘mannenboek’, dus was ik blij toen Aparecida op het toneel verscheen. ‘Waterjager’ is een melancholisch, exotisch en rauw verhaal met een laagje science fiction. Als je daar van houdt, dan is ‘Waterjager’ zeker iets voor jou!