25 april 2018

Ondenkbaar van Bianca Nederlof

Op een warme zondag begon ik in ‘Ondenkbaar’ en een dag later las ik het boek uit. Het is een boek waar je vlot doorheen gaat.

Het verhaal begint met een aanslag op de Gay Pride in Amsterdam. Daarna maken we een sprong vooruit en gaat het over de levens van de betrokkenen. Zoals Evelien, zij is de zus van Eric. Eric was niet aanwezig op de Gay Pride, maar voelt zich wel verbonden met de slachtoffers en de ooggetuigen. Lieke heeft ook te maken met de Gay Pride. Haar ouders kwamen om tijdens de aanslag. Dan is er nog Ralf, ook zijn vriend kwam om tijdens deze aanslag.

Over dreiging, pesten en verwerking

Hoewel de aanslag een prominente rol lijkt te hebben volgens de omslagtekst, is de aanslag slechts het begin van ‘Ondenkbaar’. Een dag die veel levens verwoestte, maar ook veel verhoudingen op scherp heeft gezet.

Ondertussen worstelt Lieke ook met haar pestverleden. Het knaagt aan haar, net als de dood van haar ouders. Als lezer mag je meelezen in haar dagboek. Evelien staat op het punt van verhuizen met haar vriend en twee katten, maar ontvangt ineens vreemde berichtjes.

Meeslepend

Bianca Nederlof schrijft meeslepend, waardoor je vanzelf meegaat naar het volgende hoofdstuk. Deze hoofdstuk zijn trouwens niet chronologisch. Ze springen van heden naar verleden en weer terug. Doordat er meerdere personages aan het woord komen, lezen we soms over dezelfde tijd en situatie, maar dan vanuit een ander perspectief. Dit is niet storend, het is juist verhelderend. Om het niet te ingewikkeld te maken zet de auteur steeds een datum boven het hoofdstuk.

Qua spanning valt het mee met ‘Ondenkbaar’. Ik zou het een “softe thriller” willen noemen. Er is wel onderhuidse spanning en je wilt graag doorlezen om te weten hoe het afloopt, maar ik vond het niet nagelbijtend spannend. Op sommige vlakken is het verhaal ook wat voorspelbaar, maar toch wist Bianca Nederlof mij met een paar punten toch op een verkeerd been te zetten.

‘Ondenkbaar’ is een meeslepend en vlot geschreven verhaal, met actuele thema’s en interessante personages.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: