5 mei 2018

Het druppeltje en de steen van Damir Lacković

Dit schattige prentenboek gaat over het ontstaan van karst. Spelenderwijs wordt uitgelegd wat een klein waterdruppeltje kan doen met steen.

Het prentenboek staat vol schattige illustraties en leuke tekst voor de jongere kinderen en “wist je dat” stukjes voor de wat oudere kinderen. Er wordt op een gemakkelijke wijze geschreven wat waterdruppels met kalksteentjes doen. Zo wordt uitgelegd hoe stalagmieten en stalactieten ontstaan. Maar ook hoe door waterdruppeltjes rotsmeertjes en ondergrondse riviertjes worden gecreëerd.

Grotten

Veel aandacht is er voor grotten in dit prentenboek. Bijvoorbeeld de Veryovkina grot bij Abchazië, of de Luka’s grot in de bergketen Velebit. Deze laatste grot is de diepste van Kroatië. Als je deze namen intikt in Google of Youtube dan kun je binnenkijken in deze grotten.

Met grappige en schattige illustraties zien we hoe waterdruppels zich een weg banen onder de grond. Soms hebben ze lol en glijden ze over stenen. Later worden dat van die gladde stenen. Er zijn waterdruppels die rotsmeertjes creëren, daar komen vervolgens dieren uit de omgeving wat drinken. In dit boek leren we dus dat een simpel druppeltje veel kan doen met steen.

Kroatisch prentenboek

Er werkten veel mensen aan dit Kroatische prentenboek. Het is geschreven door geoloog Damir Lacković. Historicus Trpimir Vedriš maakte de illustraties en Nada Šunjić heeft er voor gezorgd dat dit Kroatische prentenboek nu ook in het Nederlands te lezen is. Damir Lacković besloot dit boek te schrijven omdat hij aan zijn kinderen wou uitleggen hoe een karstlandschap ontstaat.

Ben je wat ouder dan kun je met de “wist je dat” stukjes aan de slag op Google en Youtube. Bijvoorbeeld plaatjes en filmpjes kijken van de grotten. Wil je heel graag zelf zo’n grot bekijken, in het Belgische Han-sur-Lesse kun je de Grotten van Han bezoeken. Hier kun je bijvoorbeeld stalagmieten in het echt bewonderen. ‘Het druppeltje op de steen’ is een educatief en schattig prentenboek.

Ben jij wel eens in een grot geweest?