26 oktober 2020

De babysitter van Liz de Zwart

‘De babysitter’ is een toegankelijke thriller. Een zogenaamde easy read in het domestic noir genre. Oftewel: het gevaar schuilt achter de voordeur.

Simone is moeder van twee kinderen, haar man Jan is chirurg. Nu de kinderen wat groter zijn wil Simone haar werk weer oppakken, dus regelt ze een babysitter voor de dagen dat ze moet werken. Elin lijkt de ideale babysitter. Simone denkt dat ze alles voor elkaar heeft, maar al gauw stijgt de werkdruk naar haar hoofd en raakt ze steeds meer in de war.

Babysitter Elin

Simone is een moeder die graag alles onder controle heeft. Ze houdt niet van rommel, haar dochter Polly en haar zoon Tim eten gezond en voor de babysitter heeft ze een draaiboek klaarliggen. Babysitter Elin heeft echter een dubbele agenda. Ze is manipulatief en vastbesloten het huishouden van Simone te ontwrichten.

De twee kinderen van Simone zijn nogal ingetogen en verlegen. Ze zijn erg makkelijk te bewerken door Elin. Soms doet Elin doldwaze dingen met de kinderen, maar soms laat ze de kinderen (en het konijn) bewust gevaar lopen. Het is voor de lezer snel duidelijk dat Elin iets wil bereiken, het duurt alleen even voordat het kwartje valt.

Fijne schrijfstijl, matige afwerking

Het verhaal leest lekker vlot, je vliegt erdoorheen en door de korte hoofdstukken en de vele gebeurtenissen blijft het verhaal onderhoudend. Toch miste ik een goede afwerking, de laatste puntjes op de i zeg maar. De clou is op zich aannemelijk, maar ook wat vergezocht en niet helemaal vloeiend afgewerkt.

Het lijkt me ook nogal sterk dat Larissa, de zus van Elin en ook de onderwijsassistent in de klas van Tim, helemaal niks merkt van het vreemde gedrag van Elin en de leugens die ze rond verteld. Verder worden er vage herinneringen gedeeld uit het verleden van de personages, maar ze worden verder niet echt diep uitgewerkt, waardoor ik als lezer met wat vragen achterbleef. Ook kwam ik nog wat continuïteitsfoutjes tegen. Zo krijgt iemand een glas water en een paar regels later is dat een leeg glas met nog wat melksporen.

Whydunnit

Als lezer snap je al snel dat het gevaar schuilt bij de babysitter. Daar zit ook de spanning in, voornamelijk ook over de macht die Elin heeft over het gezin. Je weet dat ze steeds een stapje verder zal gaan en dat ze sowieso niet spoort. Je wordt dan ook erg nieuwsgierig naar haar beweegredenen.

‘De babysitter’ las zeer gemakkelijk weg en is momenteel alleen verkrijgbaar als ebook. Dit boek staat ook in Kobo Plus.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: