12 mei 2015

De betrokkenen van Anita Larkens

Al veel eerder mocht ik van Anita Larkens ‘Schaduwdochter’ lezen en die vond ik heel goed. ‘De betrokkenen’ is haar tweede thriller, maar of ik die net zo goed vond…?!

Nora maakt documentaires en wil graag doorbreken. Ze besluit een film te maken rond de betrokkenen van een groot familiedrama. Op een nacht ging het huis van de familie Hoft in vlammen op en al hun kinderen kwamen om, behalve dochter Eliza. De ouders voelen geen emoties… Sterker nog, de ouders en oom Anton waren verantwoordelijk voor het hele drama…

De familie Hoft is een achterstandsgezin. De 14-jarige Eliza werkt mee aan de film van Nora. Ze wordt na het drama opgevangen door de ouders van haar beste vriendin: Jade. Eliza lijkt in de wolken te zijn, maar dan verdwijnt Jade weer van het toneel. Nora praat met de betrokkenen, maar bemoeit zich zo met deze zaak dat ze zelf een betrokkene wordt.

Hierboven verklap ik niets, hoe de brand in elkaar steekt wordt namelijk al vroeg uitgelegd. Het verhaal gaat verder als Nora een rioolput opentrekt over het leven van de familie Hoft en de ouders van Jade. Het ene na het andere schandaal komt bovendrijven. Maar Nora zit er nu helemaal middenin.

Anita baseerde dit boek op ware feiten, maar schreef er een fictief verhaal omheen. Spannend is het boek niet echt, al begint ‘De betrokkenen’ wel vrij heftig. Helaas dooft de spanning net zo snel als de vlammen. Wat volgt is meer een literaire roman, dan een spannende thriller. Daar baalde ik van, vooral omdat ik nergens meer die spanning terugvond in het verhaal. Gelukkig heeft Anita wel een fijne schrijfstijl, dus vervelen deed ik me niet.

In ‘De betrokkenen’ wisselt het perspectief regelmatig tussen Nora, Eliza en Luuk. De situatie in het verhaal wordt ook steeds merkwaardiger, soms ook wel onlogisch. Het boek leest op zich wel fijn, Anita schrijft prettig, heeft mooie ingevingen, maar het boek mist vaart en spanning. ‘De betrokkenen’ had het beter gedaan als roman denk ik persoonlijk.

1 reactie

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: