16 mei 2015

Lekker is dat van Anne West

Deze chicklit las ik buiten in de zon. Koffie erbij en een goede bui was voldoende om de middag door te komen met dit boek. ‘Lekker is dat’ is nogal oppervlakkig, maar wel lekker leesbaar.

Sofie is verliefd op Joost. Maar Joost is getrouwd met Charlotte. Volgens Joost is de hele situatie nogal complex en kan hij daarom nog niet goed kiezen. Wel is het verstandiger dat Sofie even uit beeld verdwijnt en dus moet ze naar de vader van Joost in Drenthe. Charlotte weet van de hoed en de rand en vertrekt ook boos uit de stad. Inderdaad, naar haar schoonvader in Drenthe…

De vader van Joost woont in een ijsboerderij. Maar er wordt al jaren geen ijs verkocht. Er zijn torenhoge schulden bij de bank, dus besluit Sofie dat er een werkplan moet komen. Alleen heeft Sofie er weinig kaas van gegeten. Arrogante advocaat Jens weet dat wel, maar ja, die is zo arrogant hé. Charlotte wil ook graag dat haar schoonvader uit de problemen komt, maar dan moet ze samenwerken met Sofie. Dat gaat niet helemaal goed.

Tja… het boek is zoals ik al zei nogal oppervlakkig en cliché, een beetje boel zelfs… Maar dat mocht de pret niet drukken. Door mijn verstand op nul te zetten was het verhaal best boeiend. Leuk zelfs! Gaandeweg had ik ook voor een paar personages bijnamen verzonnen. Zo noemde ik Joost “l*lletje rozenwater”. Hij is echt zo’n irritante zakelijke mannetje die zich niet kan inleven in gevoelens. Dan hebben we ook nog “stugge Harm”, die achter het stugge best gevoelig is. Echt goed uitgewerkt zijn de personages niet, maar goed, dat had ik al een beetje verwacht.

Waarschijnlijk zal het de bedoeling zijn dat je partij kiest in deze chicklit. Voor Charlotte of voor Sofie. Beide vertellen namelijk hun kant van het verhaal. De bedrogen Charlotte, die zich heel zielig voelt. En Sofie, die al drie jaar wacht tot Joost voor haar kiest. Ik vond beide dames nogal moeilijk en egoïstisch. Vooral Charlotte vond ik het meest onredelijk. Ik begreep ook niet wat ze zagen in Joost. Dus partij kiezen was bij mij geen optie.

Ik had gehoopt meer over het proces van ijs maken te lezen, daar was weinig aandacht voor. Door de strubbelingen van Sofie en Charlotte is dat ijs maken maar een kleine bijzaak. Ik miste ook wel wat diepgang, het blijft allemaal een beetje vlak. Ook wordt er door de personages af en toe wat denigrerend gedaan over de provincie Drenthe. Ik snap de insteek van de auteur wel. De stadse meisjes zijn het dorpse leven niet gewend en zitten dan ook vol vooroordelen. Maar toch stoorde het een beetje.

Verwacht geen diepgaande dialogen, of dubbele lagen. ‘Lekker is dat’ leest snel en makkelijk door. Gewoon een prettig boek voor buiten in de zon met een kop koffie of thee erbij.