22 mei 2015

Overzee van Marlies Brenters

‘Overzee’ heb ik gelezen in de zon. Dit bracht de sfeer van het boek nog meer ten goede! Het boek speelt zich namelijk af op het zonnige Curaçao.

Stella keert na veertig jaar alleen terug naar het eiland Curaçao. Haar man is druk met zaken en haar dochters zijn al  volwassen. Op Curaçao wil ze graag iets om handen hebben, dus besluit ze zich te verdiepen in de opstand in 1969. Ook duikt ze in het leven van haar ouders. Waarom gingen ze stel op sprong terug naar Nederland? Waarom hadden haar ouders die ene avond knallende ruzie?

Op een plantage huurt Stella een huisje, ze kan nog veel dingen uit haar jeugd herinneren. Zo zijn bijvoorbeeld de gevolgen van de slavernij nog steeds voelbaar en blijkt vrijwel iedereen nog steeds haar vader te kennen. Niet verwonderlijk, haar vader was namelijk een belangrijke man bij Global Oil, een raffinaderij. Stella besluit het een en ander uit te zoeken, maar wil vooral het grote geheim van haar ouders boven tafel krijgen. Dat dit veel pijn oprakelt weet ze nog niet.

‘Overzee’ is een prachtig geschreven literaire roman. Marlies Brenters heeft een ingetogen stijl en weet de sfeer op het eiland goed te omschrijven. Het eten van een tamarinde bijvoorbeeld, dat is zo beeldend omschreven dat ik het bijna zelf proefde. De sfeer op Curaçao is zonnig, toeristisch, maar achter dat gordijn schuilt ook een eiland vol schaduwen en geheimen. Drugskoeriers, de napijn van de slavernij en een familiegeschiedenis die in de doofpot is gestopt.

Stella is een vrouw op leeftijd. Ze schrijft stukjes voor tijdschriften. Een beetje sarcastisch vertelt Stella de lezer hoe die stukjes tot stand komen in een tijdschrift. Interessante details en zo zit ‘Overzee’ vol met dit soort details.  Ik vond het ook begrijpelijk dat Stella alleen naar Curaçao besloot te gaan. Ik herkende in Stella dan ook veel van mezelf. Ze is een loner, net als ik. Dat gaf herkenning, ondanks dat Stella en ik nogal in leeftijd verschillen

Marlies Brenters schrijft gedetailleerd zonder langdradig te worden. Toch is ‘Overzee’ niet een boek wat je in één middag uitleest. Maar dat wil je ook niet. Net zoals het leven op het eiland is ‘Overzee’ ook een boek waar je de tijd voor moet nemen. Het is interessant en leerzaam, want ik wist niet nog niet  veel over de opstand in 1969 in Curaçao en dankzij dit verhaal wel.

2 reacties

 • 25 juni, 2015 om 12:23
  Inge

  Dit boek heb ik gereed liggen en ik denk dat ik jouw advies ter harte neem: ik ga het lekker in de zon lezen!
  Van een opstand op Curacao weet ik werkelijk niets, dus daarom is het boek alvast interessant. En ik verheug me op de sfeerbeschrijvingen.  • 27 juni, 2015 om 20:18
   Leesdame

   Ik vond het een hele mooie beeldende roman 🙂 Ik weet zeker dat je er ook plezier aan zult beleven!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: