Overzee van Marlies Brenters

Overzee cover‘Overzee’ heb ik gelezen in de zon. Dit bracht de sfeer van het boek nog meer ten goede! Het boek speelt zich namelijk af op het zonnige Curaçao.

Stella keert na veertig jaar alleen terug naar het eiland Curaçao. Haar man is druk met zaken en haar dochters zijn al  volwassen. Op Curaçao wil ze graag iets om handen hebben, dus besluit ze zich te verdiepen in de opstand in 1969. Ook duikt ze in het leven van haar ouders. Waarom gingen ze stel op sprong terug naar Nederland? Waarom hadden haar ouders die ene avond knallende ruzie?

Op een plantage huurt Stella een huisje, ze kan nog veel dingen uit haar jeugd herinneren. Zo zijn bijvoorbeeld de gevolgen van de slavernij nog steeds voelbaar en blijkt vrijwel iedereen nog steeds haar vader te kennen. Niet verwonderlijk, haar vader was namelijk een belangrijke man bij Global Oil, een raffinaderij. Stella besluit het een en ander uit te zoeken, maar wil vooral het grote geheim van haar ouders boven tafel krijgen. Dat dit veel pijn oprakelt weet ze nog niet.

‘Overzee’ is een prachtig geschreven literaire roman. Marlies Brenters heeft een ingetogen stijl en weet de sfeer op het eiland goed te omschrijven. Het eten van een tamarinde bijvoorbeeld, dat is zo beeldend omschreven dat ik het bijna zelf proefde. De sfeer op Curaçao is zonnig, toeristisch, maar achter dat gordijn schuilt ook een eiland vol schaduwen en geheimen. Drugskoeriers, de napijn van de slavernij en een familiegeschiedenis die in de doofpot is gestopt.

Stella is een vrouw op leeftijd. Ze schrijft stukjes voor tijdschriften. Een beetje sarcastisch vertelt Stella de lezer hoe die stukjes tot stand komen in een tijdschrift. Interessante details en zo zit ‘Overzee’ vol met details.  Ik vond het ook begrijpelijk dat Stella alleen naar Curaçao besloot te gaan. Ik herkende in Stella dan ook veel van mezelf. Ze is een loner, net als ik. Dat gaf herkenning, ondanks dat Stella en ik nogal in leeftijd verschillen

Marlies Brenters schrijft gedetailleerd zonder langdradig te worden. Toch is ‘Overzee’ niet een boek wat je in één middag uitleest. Maar dat wil je ook niet. Net zoals het leven op het eiland is ‘Overzee’ ook een boek waar je de tijd voor moet nemen. Het is interessant en leerzaam, want ik wist niet nog niet  veel over de opstand in 1969 in Curaçao en dankzij dit verhaal wel.

 

 

 


2 reacties

 • 25 juni, 2015 om 12:23
  Inge zegt:

  Dit boek heb ik gereed liggen en ik denk dat ik jouw advies ter harte neem: ik ga het lekker in de zon lezen!
  Van een opstand op Curacao weet ik werkelijk niets, dus daarom is het boek alvast interessant. En ik verheug me op de sfeerbeschrijvingen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Inge Beantwoorden

  • 27 juni, 2015 om 20:18
   Leesdame zegt:

   Ik vond het een hele mooie beeldende roman 🙂 Ik weet zeker dat je er ook plezier aan zult beleven!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Overzee van Marlies Brenters

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten