25 mei 2015

Moordfamilie van Corinne Vlaminckx

‘Moordfamilie’ vond ik een toffe thriller. Spannend tot het eind en meeslepend. Allereerst mijn complimenten voor de nieuwe vormgeving van de cover! Deze cover ziet er naar mijn mening veel aantrekkelijker uit dan bij de eerste druk.

Lizzy komt uit een zogenaamde moordfamilie. Haar vader heeft haar moeder vermoord en zijn vader (dus haar opa) vermoordde ook zijn vrouw. Lizzy heeft dus een beladen jeugd gehad en krijgt dan ook psychische hulp. Toch heeft ze haar leven aardig op de rit gekregen. Ze is moeder van Bram en getrouwd met Richard.

Lizzy leeft in haar hoofd en slikt ook medicijnen. Richard houdt haar goed in de gaten. Toch voelt Lizzy zich goed en besluit het boekje van haar overleden oma te lezen. Richard maakt zich vervolgens ernstig zorgen en neemt het boekje af omdat hij denkt dat Lizzy er niet toe in staat is om het al te lezen. Lizzy is verontwaardigd, maar Richard is bang dat Lizzy dingen ziet die er niet zijn en nog lang niet goed in haar vel zit.

Lizzy wordt ook gestalkt, maar de mailtjes verdwijnen altijd meteen na het openen, foto’s die ze hiervan maakt, verdwijnen later weer van haar telefoon. Zijn de mailtjes wel echt? Als Richard al twijfelt aan Lizzy, is ze dan wel echt in orde, maar ze is toch niet gek? Ook komt ze in contact met haar oom Daan. Het leven van Lizzy wordt steeds verwarrender en niets lijkt zoals het was. Leeft Lizzy teveel in haar hoofd en is ze gek aan het worden, of is er daadwerkelijk gevaar wat op de loer ligt?

In het begin moest ik wennen aan de schrijfstijl, deze is in tegenwoordige tijd en is to the point. Het ging in het begin namelijk wat snel en soms lijkt Lizzy weinig te voelen, maar gaandeweg kwam Lizzy beter tot leven en kreeg ik steeds meer sympathie voor haar. Richard is een irritant mannetje. Hij wil graag de macht en de controle hebben over Lizzy en over zijn gezin en voert dit om drammerige wijze door. Hij vraagt niet naar de mening van Lizzy, zijn waarheid is de waarheid en andere redeneringen begrijpt hij niet. Ook zijn moeder staat vierkant achter haar zoon en lijkt wat neerbuigend naar Lizzy toe. Hierdoor heeft Lizzy vaak het gevoel dat ze alleen moet vechten tegen de rest van de wereld.

Er zijn ook enkele hoofdstukken weggelegd voor Lizzy’s vader. Hij zit vast en in zijn hoofdstukken lezen we over het verlof en zijn bezoek aan Lizzy, waarin hij haar vraagt of ze hem wil vergeven.

Voor een debuut vind ik dit een hele spannende en goed uitgewerkte thriller. Ik zat  dan ook gelijk gevangen in het verhaal.