30 augustus 2017

De doorbraak van Simone van der Vlugt

Ik had de eer om Simone’s nieuwste thriller te mogen lezen! Dat deed ik ook, in twee sessies. De tweede sessie hield ik zelfs vol tot half vier ’s nachts en toen was het boek uit.

Romée is jong, maar niet gelukkig in het gezin waarin ze opgroeit. Haar vader is gemeen en onredelijk. De enige met wie ze het goed kan vinden is haar broer Rob. Maar hij gaat op wereldreis. Romée besluit na een heftig incident het huis te verlaten en naar Amsterdam te gaan. Hier gaat ze op zoek naar Axel. Maar zonder telefoon kan ze hem niet bereiken. Met weinig geld komt ze uiteindelijk terecht op straat.

De prijs van de roem

Het leven op straat geeft Romée moed en kracht. Ze haalt vooral deze kracht uit zingen. Uiteindelijk vindt ze Axel terug en trekt bij hem in. Samen maken ze muziek en schrijven ze nummers. Dan gaat haar zangcarrière als een speer als ze wordt ontdekt en een nummer mag opnemen. Romée’s leven verandert snel, ineens is ze een bekende Nederlander, maar wat goed gaat, kan nooit lang goed blijven gaan…

Er is een anonieme stalker, die steeds dichterbij lijkt te komen. Ook zijn er beschuldigingen van plagiaat en Romée voelt zich steeds meer geïsoleerd in haar leven als bekende zangeres. Daarbij knaagt het verleden ook ontzettend. Waar is bijvoorbeeld Rob gebleven? Hij ging op wereldreis, maar liet niets meer horen van zichzelf. De stress van de roem stijgt bij Romée naar haar hoofd, de stalker lijkt overal te zijn en het verleden hijgt in haar nek. Ze besluit terug naar haar ouderlijke huis te gaan voor antwoorden.

Hyper

Als ik de schrijfstijl mag omschrijven, zou ik het omschrijven als hyper. Romée vertelt haar levensverhaal aan Nicole. Dit gaat heel snel en je vliegt door het leven van Romée heen. Haal adem, kijk even de andere kant op en je mist wat bij wijze van spreken. Ik denk dat deze stijl erg goed past bij het karakter van Romée. Deze stijl zorgt er ook voor dat je letterlijk door het boek vliegt.

De clou

De clou gaf mij geen fijn gevoel. Ik snap de redenering van Simone van der Vlugt wel en ze heeft hiermee wel een rake en onverwachte wending aan het verhaal gegeven, maar ik vond de clou niet zo prettig lezen. Dat is een kwestie van smaak misschien, het is maar hoe je het bekijkt.

Een andere wending in het verhaal, wat betreft de stalker, vond ik voorspellend. Over de helft van het verhaal wist ik al wie de stalker zou zijn. Misschien was dat toeval van mij, maar misschien hadden meerdere lezers dat ook door. Ik weet het niet, voor mij was het al vroeg duidelijk en ik hoopte daarmee op het verkeerde been gezet te worden, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Vond ik jammer.

Fijne thriller

Al met al een fijne thriller van Simone van der Vlugt. Voelt op bepaalde momenten heel beklemmend aan, als je eenmaal begint, moet het boek ook uit. Het einde vond ik ietwat over the edge, maar goed, dat is smaak. Aanrader als je een lekker weglezend boek zoekt, waarin de wereld van roem en muziek een belangrijke rol speelt.

5 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: