21 april 2023

De eerste pagina van Iris Visser

de eerste pagina cover

Ik had zin in wat luchtigs en deze feelgood-serie van Iris Visser sprak mij wel aan! Ik las dus deze week het eerste deel van de ‘Valentijnstraat-serie’.

De Valentijnstraat is een fictieve straat in het Limburgse Valkenburg. En al meteen ben je in de sfeer van deze gezellige stad, want Iris neemt de lezer al meteen mee naar de bekende kasteelruïne. In de Valentijnstraat woont en werkt Karlijn. Ze runt samen met haar beste vriend Stijn een boekhandel en boven de winkel woont ze zelf.

Het knusse en herkenbare Valkenburg

Op liefdesgebied is Karlijn erg onzeker. De enige spannende avonturen beleeft ze in de romantische boeken die ze leest van I.L. Todd, een fictieve variant van E.L. Todd. Rond Valentijnsdag besluiten Stijn en Karlijn boekenblinddates in een kast te zetten. Ingepakte boeken met een mysterieuze boodschap over de inhoud erop geschreven. Op een dag staat er plotseling een blinddate voor Karlijn in de kast… Van wie kan dat zijn?

Het is opvallend dat Karlijns leven overeenkomt met de verhaallijn uit het boek dat ze leest in haar vrije uurtjes, daardoor voel je als lezer de clou ook wel aankomen. Maar ook de andere personages in het boek wijzen Karlijn op deze mogelijkheid. Persoonlijk heb ik het meest genoten van de levendige omgeving. Ik ben vaak in Valkenburg geweest en ik herkende alles wat werd omschreven. De vele mergelgrotten, de ruïne, de Grendelpoort en het mountainbikegebied. Deze knusse sfeer komt goed terug in het verhaal.

Een serie over drie vriendinnen

Naast Karlijn komen ook Lieke en Olivia vaak voorbij in het verhaal. Als lezer leer je ze bewust al een beetje kennen, want zij zijn de hoofdpersonen van de vervolgdelen. Lieke runt een wijnproeflokaal en Olivia het theater. Ik vond het ook leuk om te lezen over het reilen en zeilen in een boekhandel. Hoewel de verhaallijnen redelijk voorspelbaar waren, heb ik toch een leuke middag gehad met dit eerste deel!

  1. De eerste pagina (Karlijn)
  2. De tweede ronde (Lieke)
  3. De derde akte (Olivia)

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: