17 april 2023

Niet mijn lichaam van Hedwig Selles

niet mijn lichaam cover

Dit is de literaire debuutroman van dichteres Hedwig Selles. Net na het verschijnen van deze roman is Hedwig Selles overleden. Ze werd 54 jaar.

De tiener Carlotta creëert haar eigen wereld. Ze voelt zich verlaten wanneer haar beste vriendin haar in de steek laat en haar dominante oma ligt in het ziekenhuis. Thuis voelt ze zich eenzaam. Haar moeder is instabiel, haar vader is er niet en haar zus Helga heeft de situatie thuis ontvlucht. Later ontmoet ze Gilles, maar het is een complexe relatie. In haar hoofd heeft ze gesprekjes met God.

Schurend en een eenzaam verhaal

Hedwig Selles schrijft zangerig, filosofisch, theologisch en poëtisch. Tussen de regels door sijpelt de pijn en eenzaamheid. Het verhaal zelf is echter chaotisch en hoofdpersoon Carlotta is moeilijk te peilen. Ze heeft last van dwanggedachtes, een eetprobleem en denkt na over de dood. Het verhaal maakt grote sprongen door de tijd, opgedeeld in fragmenten uit Carlotta’s leven. Daarom duurde het lang voor ik echt in het verhaal kwam.

Ook is het geen gemakkelijk verhaal om te lezen en dat komt ook door de afstand naar de lezer toe in het verhaal. Het lukte mij niet om binding te krijgen met de hoofdpersoon, Carlotta is een complex karakter, maar ook de situaties waarin ze terechtkomt konden mij maar matig boeien. Werken in de beenhouwerij, de gesprekken met God en de moeizame relatie met Gilles maken van van ‘Niet mijn lichaam’ een moeizaam en somber verhaal. Ik moest mezelf echt ertoe zetten om door te lezen en dat vind ik oprecht jammer.

2 reacties

 • 18 april, 2023 om 13:15
  Nicole Orriëns zegt:

  Dit klinkt als een bijzonder maar ook wel lastig boek. Op basis van je review sla ik hem even over. Ik heb nu geen zin in een moeizaam en somber boek merk ik. Dank voor je recensie!


  Nicole Orriëns
  Beantwoorden

  • 18 april, 2023 om 20:43
   Leesdame zegt:

   Dat begrijp ik, het is ook geen gemakkelijk boek en zeker niet als je geen zin hebt in somberheid. Ondertussen ben ik bezig in feelgood, dus misschien kan ik je binnenkort daarmee wel inspireren.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: